Mısır Seçimleri

'Mısır Halk Meclisi feshedilecek'

Anayasa Mahkemesi Başkanı, parlamentonun alt kanadının meşru olmadığını söyledi. Ahmed Şefik'in cumhurbaşkanı adaylığıysa sürüyor.

Konular: Afrika, Mısır

Haberin Öne Çıkanları

'Üçte biri geçersiz'

'Karar bağlayıcı'

'Seçim tarihi açıklansın'

Şefik'in adaylığına karşı çıkan bir grup mahkeme binasının önünde gösteri düzenledi. [Reuters]

mısır anayasa mahkemesi, ülkede ocak ayında yapılan genel seçimlerde anayasanın ihlal edildiğine ve parlamentonun alt kanadı olan halk meclisi’ndekilerin üçte birinin milletvekilliklerinin meşru olmadığına hükmetti.

anayasa mahkemesi başkanı faruk sultan, ingiliz reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, bu kararın halk meclisi’nin feshi ve seçimlerin yenilenmesi anlamına geldiğini söyledi. kararın bağlayıcı olduğunu söyleyen sultan, ilgili devlet kurumlarını en kısa zamanda yeni seçim tarihi belirlemeye çağırdı.
 
mahkeme perşembe günü açıkladığı kararını, halk meclisi seçimlerinde, siyasi partilerin yarışında nisbi temsil sisteminin, bağımsız adaylar arasındaki yarışta ise çoğunluk sisteminin uygulanmasının anayasaya aykırı olmasına dayandırdı.
 
askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, bu kararla iktidarı elinde bulunduran yüksek askeri konsey seçimler yenilenene dek yasama yetkisini geri alacak. 
 
mısır'da bir alt mahkeme ise daha önce, siyasi partilerin bağımsız adaylarla parlamentodaki bazı sandalyeler için yarışmasına yol açan seçim yasasının, anayasayı ihlal etmiş olabileceğine dair bir hüküm vermişti. 
 
seçimlerde, parlamentonun üçte ikisi siyasi partilerin adaylarına, geri kalanı ise bağımsız adaylara ayrılmıştı. ancak bazı partilerin desteklediği adayların bağımsızlara ayrılan sandalyeler için yarışması tartışmalara yol açmıştı. 
 
anayasa mahkemesi'nin kararına tepkiler ise gecikmedi. ülkede geçen yıl yaşanan halk ayaklanmasında başı çeken 6 nisan hareketi kararın eski rejime meşruiyet kazandırdığını bildirdi.
 
bazı hukukçulara göre halk meclisi'nin feshi, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunu da erteleyebilir. 
 
mısır siyasetinin önemli isimlerinden, bir dönem adı cumhurbaşkanlığı için de geçen muhammed el baradey de, 'ortada anayasa ve parlamento yokken' cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılamayacağını söyledi. baradey, başkanlık konseyi oluşturulması veya geçici bir cumhurbaşkanı seçilmesi çağrısı yaptı 
 

şefik yarışta kaldı

öte yandan mısır anayasa mahkemesi ayrıca, eski lider hüsnü mübarek’in son başbakanı ahmed şefik’in, ülkede 16 ve 17 haziran’da ikinci turu yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışabileceğine hükmetti. 

mahkeme şefik hakkındaki dosyayı, önceki rejime hizmet etmiş olan isimleri siyasetten uzaklaştırmayı öngören ve islamcı milletvekillerinin ağırlıkta olduğu yeni parlamento tarafından çıkarılan 'siyasi tecrit' yasasına dayanarak açmıştı. davayı karara bağlayan mahkeme ise yasanın anayasaya aykırı olduğuna hükmetti.

kararın açıklanmasının ardından kameraların karşısına geçen şefik, mahkemenin hükmünün cumhurbaşkanlığı seçimlerinin adil bir ortamda geçeceğini kanıtlama açısından fırsat olduğunu belirtti. şefik ayrıca özellikle genç nüfusu ülkenin geleceğini belirleyecek olan cumhurbaşkanlığı seçimine katılmaya çağırdı. 

cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda elenen adaylardan abdulmunim ebulfutuh ise anayasa mahkemesi'nin kararıyla ilgili yaptığı açıklamada, şefik’in adaylığının iptal edilmemesinin ve seçilmiş mısır parlamentosu'nun feshinin 'geçiştirilemeyecek bir darbe' olduğunu kaydetti.
 
şefik geçtiğimiz haftalarda yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunu ikinci sırada tamamlayarak, ikinci turda müslüman kardeşler hareketi tarafından kurulan hürriyet ve adalet partisi’nin lideri muhammed mursi ile yarışmaya hak kazanmıştı.
 
ilk tur seçimlerinden önce adaylığı iptal edilen şefik'in, temyiz başvurusu kabul edilmişti
 
'olağanüstü hal geri geliyor'
 
bu arada mısır adalet bakanlığı, ülkede askeri polis ve istihbarat ajanlarına sivilleri tutuklama yetkisi verdi. adalet bakanlığı'nın resmi gazete'de yayımlanan kararı yeni anayasa yürürlüğe girinceye kadar geçerli olacak.
 
cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turundan üç gün önce alınan karar, ülkedeki askeri yönetimin, sona eren olağanüstü hal uygulamasını yeniden getirmeye çalıştığı eleştirilerine yol açtı.
 
askeri uzmanlar ise tutuklama yetkisinin geçici bir önlem olduğunu belirtti. 
 
insan hakları savunucuları da bu kararla, yönetim gelecek ay sivillere devredilse bile yüksek askeri konsey'in iktidarını uzatabileceği uyarısında bulundu.
 
mısır'da cumhurbaşkanı enver sedat'ın 1981'de suikasta kurban gitmesinin ardından yürürlüğe giren olağanüstü hal 31 mayıs'ta kaldırılmıştı.
 
kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;