Mısır'da darbe dönemi

Mısır'da kritik seçim kararı

3 Temmuz'daki darbe sonrası geçiş döneminin yol haritası değişti. Geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur, genel seçimlerden önce cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılacağını açıkladı. Darbe lideri Sisi en güçlü aday.

Haberin Öne Çıkanları

'Ulusa sesleniş' konuşması

Sisi'ye cumhurbaşkanlığı yolu

Darbe lideri en güçlü aday

mısır'da geçici cumhurbaşkanı adli mansur, devrimin üçüncü yıldönümünde başkent kahire ve diğer bölgelerde onlarca kişinin öldüğü olayların ardından ulusa seslendi. mansur, daha once belirlenen seçim takviminin değiştirildiğini açıkladı.

mansur, çıkan çatışmalarla ilgili olarak da "terörün kökünü kazıyacağız gerekirse olağanüstü önlemler alacağız" ifadelerini kullandı.

seçim takviminin değiştirilmesi, 3 temmuz'daki darbenin lideri abdülfettah sisi’nin cumhurbaşkanlığı yolunu açmak için bir süredir gündemde tutuluyordu. bu durumda mısır’ın yeni cumhurbaşkanı, seçimle görevle gelen muhammed mursi’yi darbeyle deviren sisi olabilir.

sisi adaylığını henüz açıklamasa da, cumhurbaşkanlığı seçiminin en önemli adayı olarak gösteriliyor.

olaylı yıldönümü: 49 ölü

mısır’da darbenin ardından ülkenin mali durumu ve siyasi istikrarı dibe vurmuş durumda. devrimin üçüncü yılında darbe karşıtları ve rejim yanlıları arasında çıkan çatışmalarda 49 kişi ölmüş ve 1000'den fazla kişi de tutuklanmıştı.

darbe rejiminin aralık ayında müslüman kardeşler hareketini 'terör örgütü' ilan etmesi sonrasında ülkede gerginlik ve çatışmalar daha da arttı.

iki hafta önce yapılan referandumda ülkenin yeni anayasası yüzde 98 "evet" oyuyla kabul edilmişti. referanduma katılım oranı ise yüzde 38 olmuştu.

ülkede eski cumhurbaşkanı muhammed mursi ise halen hapiste ve 'şiddet ve cinayete teşvik' suçundan yargılanıyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;