Mısır'da darbe dönemi

Mısır'da olaylı yıldönümü: 49 ölü

Mübarek dönemini bitiren devrimin üçüncü yıldönümünde geçen yılki darbenin destekçileri ve karşıtları ülke genelinde çatıştı. Çok sayıda kişi yaralandı, 1079 kişi tutuklandı.

Konular: Ortadoğu, Mısır

Haberin Öne Çıkanları

Polis havaya ateş açtı

Gösteriler 18 gün sürecek

Kahire'de iki bombalı saldırı

Darbe karşıtlarıyla askeri yönetimi destekleyenler Kahire sokaklarında karşı karşıya geldi. [AFP]

mısır sağlık bakanlığı, 25 ocak devriminin üçüncü yıldönümünde meydana gelen olaylarda 24 saat içinde 49 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. içişleri bakanlığı ise olaylar sonrasında 1079 kişinin tutuklandığını duyurdu.

ülkenin çeşitli yerlerinde göstericiler, mübarek'ten sonra seçimle göreve gelen cumhurbaşkanı muhammed mursi'ye yönelik darbeye karşı, devrimin kazanımlarının korunması talebiyle eylem yaptı. güvenlik güçleri bu gösterilere müdahale etti

farkı kentlerde düzenlenen eylemlerde ise darbe karşıtları ile askeri yönetimi destekleyenler karşı karşı geldi. çatışmalar yaşandı. 

polis darbe karşıtı göstericilerin general abdülfettah sisi'ye destek sloganlarıyla kahire'deki tahrir meydanı'nda toplanan göstericilere yaklaşmaması için havaya ateş açtı. 

darbe lideri ve savunma bakanı abdülfettah sisi'nin posterleriyle gösteri yapan eylemciler hüsnü mübarek’in devrildiği 25 ocak devriminin sembolü olan tahrir meydanı'nda toplandı. eylemciler 'sisi cumhurbaşkanlığı adaylığını açıklamadan sokaklardan ayrılmayacaklarını' söyledi.

cumartesi günü gösterilerden önce başkent kahire'de iki bombalı saldırı düzenlendi. bir kişinin yaralandığı saldırılar, şehirde altı kişinin ölümüne neden olan dört patlamadan bir gün sonra meydana geldi. 

18 gün eylem çağrısı

gösterilerin, 25 ocak 2011'de başlayan ve mübarek'in devrilmesine kadar 18 gün süren eylemler gibi 18 gün sürmesi planlandı.  

darbeyi ret ve meşruiyete destek ittifakı, “bütün özgür mısırlıları ve darbe karşıtlarını hep birlikte 25 ocak devrimini tamamlamak ve yeni bir devrim dalgası gerçekleştirmek için sokaklara inmeye davet ediyoruz” sözleriyle çağrıda bulundu. göstericilerden, mısır bayrağı ile devrim sırasında öldürülen kişilerin fotoğraflarının bulunduğu dövizler taşınması istendi.

ittifak, ülkenin her yanında öğle namazından sonra gösterilerin düzenleneceği alanları belirledi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;