Mısır'da darbe dönemi

Mısır’da seçimleri boykot kararı

Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek Koalisyonu, 3 Temmuz’daki darbenin lideri Sisi’nin adaylığını açıkladığı cumhurbaşkanlığı seçimlerini "şimdilik" boykot etme kararı aldı.

Konular: Ortadoğu, Mısır
Mısır'da yüzlerce Müslüman Kardeşler destekçisine verilen idam kararı ve Sisi'nin cumhurbaşkanlığı adaylığına tepkiler sürüyor. Reuters [Arşiv]

darbeyi ret ve meşruiyete destek koalisyonu sözcüsü mecdi karkar, "cumhurbaşkanlığı seçimlerini boykot etme kararı aldık. ancak muhtemel yeni siyasi gündemlerin ortaya çıkabileceğini var sayarak, nihai tutumumuzu henüz belirlemedik" dedi.

adaylık başvurularının sona ermesinin ardından nihai kararlarını kamuoyuyla paylaşacaklarını belirten karkar, "bu seçimler geçersizdir; doğru olmayan bir temel üzerine, askeri darbe üzerine kuruludur" ifadelerini kullandı.

karkar 28 mart cuma günkü açıklamasında ise, "darbenin lideri sisi, 9 ay görev yaptı ancak hiçbir siyasi çözüm sunmadı. bundan sonra da yeni bir şey sunmayacak" demişti.

karkar, sisi'nin ‘ortaklık’ ve ‘tek vatan’ söylemlerinin duygusallıktan öteye geçmeyeceğini savunarak, "halkın iradesinin bu tip duygusal söylemler karşısında değişeceğini zannetmiyorum" ifadelerini kullandı.

seçim takvimi netleşti

mısır’da 30 mart pazar günü yüksek seçim kurulu, cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunun 26-27 mayıs'ta yapılacağını bildirmişti.

darbenin lideri abdulfettah sisi, 26 mart çarşamba günü televizyonda yaptığı konuşmada savunma bakanlığı’ndan istifa ettiğini ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olduğunu açıklamıştı.

ülkenin yeni cumhurbaşkanı olmasına neredeyse kesin gözüyle bakılan sisi, haziran 2013'te başlayan mursi karşıtı protestoların hemen ardından ordunun yönetime el koyduğunu açıklamıştı. 

askeri darbe sonrası, darbeyi protesto eden yüzlerce mursi taraftarı asker ve polis tarafından katledildi ve binlercesi tutuklandı. darbe haftalar süren bir katliama dönüştü. mursi ise hapse atıldı, hakkında davalar açıldı. mısır hükümeti, mursi’nin bağlı olduğu müslüman kardeşler hareketini ise 'terör örgütü' ilan etti.

ayrıca mahkemenin 529 müslüman kardeşler destekçisine verdiği idam cezasının ardından 29 mart cumartesi günü iki ihvan destekçisi daha idam hükmüyle cezalandırılmıştı.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;