Mısır Seçimleri

Mısır'da vetolar kesinleşti

İlk turu 23-24 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adaylıktan men edilen 10 siyasetçinin itiraz başvuruları kabul edilmedi.

Konular: Afrika, Mısır

Haberin Öne Çıkanları

Son karar verildi

Değerlendirme sürüyor

Süleyman tepki toplamıştı

Eski İstihbarat Servisi Şefi Süleyman'ın seçimlere katılacağını açıklaması büyük tepki toplamıştı. [Reuters]

mısır'da gelecek ay gerçekleşecek cumhurbaşkanlığı seçimine katılacak adayların durumu netleşti. seçime katılmaları yasaklanan ancak itiraz başvurusunda bulunan 10 isim reddedildi.

aralarında devrik lider hüsnü mübarek döneminde 18 yıl istihbarat servisi başkanlığı yapan ömer süleyman ve parlamentoda çoğunluğu elinde bulunduran müslüman kardeşler hareketi'nin başkan yardımcısı hayrat el şatır'ın da bulunduğu adaylar cumhurbaşkanlığı yarışına katılamayacak. 

süleyman ve şatır'la birlikte yarışın favorileri arasında gösterilen selefilerin adayı hazım ebu ismail de seçimlere giremeyecek.

cumhurbaşkanlığı için yarışacakların nihai listesi ise seçimlerden yaklaşık bir ay önce, 26 nisan tarihinde açıklanacak. 

mübarek'e yakın isimlere 10 yıl siyasi yasak getiren tasarının parlamentoda kabul edilmesi üzerine, bazı adayların seçime katılamayacağının açıklanması tartışmalara yol açmıştı. bir grup, mübarek'e yakın isimlerin devredışı kalmasını sokaklarda kutlarken; selefilerin çoğunluğunu oluşturduğu gruplar ise karar karşı çıkmıştı.

süleyman ve ismail'in yanı sıra, mısır'daki askeri yönetim tarafından seçimleri denetlemekle görevlendirilen komisyonun başkanı faruk sultan siyaset yasağı getirilen isimler arasında. 

süleyman tetikledi 

halk meclisi'nin çoğunluğunu yasa için harekete geçiren gelişme ise mübarek döneminin son cumhurbaşkanı yardımcısı ve istihbarat servisi başkanı süleyman'ın seçimlere katılacağını açıklamasıydı.

müslüman kardeşler'in cumhurbaşkanı adayı hayrat eş şatır, 'devrimin çalınması çabası' olarak nitelendirdiği süleyman'ın adaylığının 'hakaret' olduğunu söylemişti. eş şatır ayrıca, süleyman'ın adaylığının büyük protestolara yol açabileceği uyarısında da bulunmuştu.

halk meclisi'nden geçen yasanın yürürlüğe girmesi için halen ülkede yönetimi elinde bulunduran yüksek askeri konsey tarafından da onaylanması gerekiyor.

kaynak: ajanslar 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;