Mısır Seçimleri

Mısır'da zafer yine İslamcıların

İslami referanslı partilerin seçimlerde büyük üstünlük kurduğu ülkede, 23 Ocak'ta açılacak parlamentoyu bekleyen ilk görev yeni anayasa hazırlığı.

Haberin Öne Çıkanları

6 sandalye daha

Nur Partisi ikinci

İttifak sinyali

Mısır'da 30 yıllık Hüsnü Mübarek döneminin ardından yapılan seçimlerin son turuna katılım oranı yüzde 62 civarında oldu. [Reuters]

Sırada senato var

mısır’ın karmaşık seçim sisteminde seçmenler parlamentonun üçte ikisinin parti adaylarından, üçte birini ise bağımsız adaylardan belirliyor. üç turda yapılan seçimlerin her aşamasında hürriyet ve adalet partisi üstün geldi. sonuçların kesinleşmesinin ardından parlamentonun 23 ocak’ta yemin ederek göreve başlaması bekleniyor. 29 ocak’ta ise yine üç turda  tamamlanacak olan senato seçimleri başlayacak.

mısır’da parlamento seçimlerinin son raundu olan üçüncü turda da islamcı partilerin başarısı var. ön sonuçlara ilişkin yapılan resmi açıklama yüzde 62 oranında katılımın olduğu seçimlerde, müslüman kardeşler örgütüne bağlı hürriyet ve adalet partisi dokuz bölgenin yedisinde birinci gelerek parlamentonun yüzde 41’inde temsil hakkı elde etti. parlamentoda bağımsız adaylar için ayrılan 50 sandalyeden altısı da yine bu partinin desteklediği adaylar tarafından kazanıldı.

selefilerin kurduğu nur partisi ise iki bölgede üstünlük elde ederek parlamentonun yüzde 20’sini kazandı. nur partisi’nin desteklediği bir bağımsız aday da parlamentoya girmeyi başardı.
 
bağımsızların temsil edeceği diğer 43 sandalye ise 9-10 ocak tarihlerinden açıklanacak kesin sonuçların ardından netlik kazanacak. islamcı kökene dayanan iki partinin yetkilileri de toplamda parlamentonun yüzde 62,2’sini kazandıklarını açıkladı.
 
ülkede geçtiğimiz yıl yaşanan halk ayaklanması sonucu devrilen eski lider hüsnü mübarek’in iktidarda olduğu dönemde yasaklanan iki parti, 28 kasım’da başlayan parlamento seçimlerinin önceki turlarında da toplamda yüzde 65’e ulaşan üstünlük elde etmişti.
 
'anayasayı tek başımıza hazırlamayacağız'
 
mısır’ın yeni parlamentosunu oluşturan hürriyet ve adalet partisi ile nur partisini bekleyen en ilk görevin yeni anayasa çalışmaları için komisyon kurulması olduğu belirtiliyor. nur partisi’nin daha katı yasalardan oluşan islami bir anayasa öngördüğü ifade edilirken, bu konuda daha ılımlı tavrı olan müslüman kardeşlerin anayasa çalışmaları için liberal gruplarla ittifak kurmaya hazırlanıyor.
 
hürriyet ve adalet partisi başkanı muhammed mursi, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada “parlamentoda çoğunluğu elde etmemiz anayasayı tek başımıza yazacağımız, diğer mısırlıların haklarını görmezden geleceğimiz ya da diğer siyasi partileri yok sayacağımız anlamına gelmiyor. tüm siyasi güçler ve mısır’daki entellektüeller, siyasi ve politik görüşleri ne olursa olsun anayasanın yazılmasında rol oynayacak” ifadelerini kullanmıştı.
 
islamcı partilerin seçimlerdeki başarısı, mısır’ın geleceği konusunda batı dünyasında kaygıya neden oluyor. amerika birleşik devletleri (abd), kahire ile ilişkilerinin geleceğinden endişe ederken, mısır ve israil arasındaki barış anlaşmasının geçerliliğini koruyup korumayacağı da tartışılan konular arasında. 
 
mısır’daki seçim süreci geçen ay ordu ve ordu karşıtı göstericiler arasında yaşanan çatışmalar sırasında 17 kişinin ölümüyle gölgelenmişti. göstericiler askeri rejimin bir an önce iktidarı sivillere devretmesini isterken, askeri yönetim seçim takvimine uyulmasını çağrısında bulundu. yüksek askeri konseyi daha önce cumhurbaşkanlığı seçiminin haziran ayında yapılacağını duyurmuştu. 
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar
 
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;