Türkiye

MİT Kanunu yargıya taşındı

CHP, teşkilat mensuplarının ifade vermesini Başbakan'ın iznine bağlayan düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Haberin Öne Çıkanları

'Kanun kişiye özel'

'İptal edilmeli'

266 oyla kabul edilmişti

MİT'çiler hakkındaki yakalama kararının pazartesi günü itibariyle kaldırılmıştı. [AA]

türkiye'de milli istihbarat teşkilatı (mit) müsteşarı hakan fidan ve diğer yöneticilerin kürdistan topluluklar birliği (kck) soruşturmasında ifadeye çağrılmasıyla başlayan devlet krizini bitirmek için hükümetin hayata geçirdiği kanun değişikliği, yargıya taşındı.

ana muhalefet partisi chp, hükümetin meclisten geçirdiği ve başta mit çalışanları başbakanlık tarafından görevlendirilen kamu görevlilerinin soruşturulmasını başbakanın iznine bağlayan düzenlemenin iptali için başvurusunu yaptı.

anayasa mahkemesi'ne dilekçesini sunan chp, kanunun 'kişiye özel' nitelik taşıdığını, bu nedenle de anayasaya aykırı olduğunu savunuyor.

dilekçeyi mahkemeye teslim eden chp grup başkanvekili emine ülker tarhan, "bir filmi geri sarma mücadelesinin parçasıdır, anayasa mahkemesi'ne başvurumuz. hazırlanan yasa, anayasanın 2, 10, 6, 88, 127, 137 ve 138. maddelerine açıkça aykırılık teşkil etmektedir" dedi.

tarhan, gazetecilerden gelen ''anayasada bazı maddeleri işaret ettiniz. daha açık bir ifadeyle özellikle üzerinde durduğunuz konu nedir, dilekçenizde?'' sorusunu da yanıtladı:
 
"burada, dokunulmaz, iyi çocuklara özel ayrıcalıklar tanınıyor ve yargıdan bazı kişilerin kaçırılması amaçlanıyor. bu, özellikle hukuk devleti ilkesine aykırıdır ve anayasanın kanun önünde eşitlik ilkesine aykırıdır, kişiye özel düzenleme olması nedeniyle. kanunsuz emri yasaklayan 137. maddeye aykırıdır. kamu görevliliğinin sınırını çizen 128. maddeye aykırıdır. soruşturma aracılığıyla doğrudan bir kovuşturmaya müdahale niteliği, o kovuşturmanın yapılamaması sonucunu doğurması nedeniyle de bizce 138. maddeye açık aykırılık taşımaktadır."
 
chp'li tarhan, dilekçelerinde anayasa mahkemesi ve aihm'in daha önceki içtihat niteliğindeki kararlarına da yer verdiklerini aktardı.

hükümetin türkiye büyük millet meclisi'nden (tbmm) geçirdiği kanun değişikliği, 12 saati aşan görüşmelerin ardından 63 ret oyuna karşın, 266 oyla kabul edilmişti. türkiye cumhurbaşkanı abdullah gül de düzenlemeyi saatler sonra onaylamıştı.

dalga dalga mit krizi

hükümet ve yargıyı karşı karşıya getiren mit krizi, 8 şubat tarihinde mit yöneticilerinin ifadeye çağrılmasıyla başladı. müsteşar hakan fidan, eski müsteşar emre taner, fidan'ın eski yardımcısı afet güneş, istanbul'daki bölge müdürlüğünde halen çalışan yaşar yıldırım ve hüseyin kuzuoğlu kendilerini adliyeye çağıran özel yetkili savcı sadrettin sarıkaya'nın davetine icabet etmedi.

krizi aşmak isteyen hükümet, peş peşe hamleler yaptı. önce kck soruşturmasını yöneten istanbul emniyet müdürlüğü'ndeki polis müdürleri görevlerinden alındı.

ardından istanbul cumhuriyet başsavcılığı, kendilerine haber vermeden mit'çileri ifadeye çağırdığı gerekçesiyle soruşturma dosyasını savcı sarıkaya'dan aldı.

başbakan tarafından görevlendirilen kamu mensuplarının başbakanlık izni dışında soruşturulmasına izin vermeyen yasa değişikliği tasarısı tbmm'ye getirildi, muhalefet partilerinin karşı çıkmasına rağmen düzenleme meclisten geçti. cumhurbaşkanı gül kanunu onayladı ve düzenleme yürürlüğe girdi.

ayrıca, adalet bakanı sadullah ergin savcı sarıkaya hakkında inceleme başlatılması için izin verdi.

mit'çiler hakkındaki yakalama kararının pazartesi günü itibariyle kalkmasıyla, krize yol açan son pürüz de giderilmiş oldu.

kaynak: ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;