Dünya

Moğolistan'da 'seçim tekrarı' talebi

Parlamentonun belirleneceği yarışta elektronik sistemdeki sorunlar üzerine dokuz parti eski usül oy verme ve oy sayım işlemine dönülmesi için dilekçe verdi.

Haberin Öne Çıkanları

'Anayasaya aykırı'

İktidar partisi de var

Ekonomi belirleyecek

Elektronik sistem ülke tarihinde ilk kez perşembe günü yapılan seçimlerde uygulandı. [Reuters]

moğolistan’da siyasi partiler, elektronik seçim sisteminin haksızlığa yol açtığını öne sürerek perşembe günü yapılan parlamento seçimlerinin tekrarlanmasını istedi.

iktidardaki moğolistan halk partisi ve diğer sekiz partinin imzasıyla verilen dilekçede, elektronik sistemin anayasaya aykırı olduğu ve partilerin eski usül oy verme ve oy sayım yöntemini geri istediği belirtildi.

oy verme işlemi sırasında moğolistan halkının elektronik sistemle ilgili çok sayıda sıkıntı yaşadığı vurgulanan dilekçede, oyların tek tek sayılması talep edildi.

elektronik sistem ülke tarihinde ilk kez perşembe günü uygulandı. sistemin amacı, 2008’deki seçimlerde ortaya atılan hile iddiaları ve bu iddialar üzerine çıkan olaylarda beş kişinin hayatını kaybetmesinin ardından daha adil bir uygulamanın hayata geçirilmesiydi.

ancak sistemin oyların hızla sayılması ve sonuçların kısa sürede açıklanmasını sağlamasına rağmen, sonuçların beklenen sürede kamuoyuyla paylaşılmaması ülkede tartışma yarattı.

seçimden önceki kamuoyu yoklamalarına göre yarışın, mevcut koalisyon ortakları moğolistan demokratik partisi ile sosyal demokrat moğolistan halk partisi arasında geçmesi bekleniyordu.

ekonomi belirleyici olacak

tek muhalefet partisi olan halk iradesi-yeşiller ile eski devlet başkanı nambar enkbayar'ın devrimci halk partisi'nin de yüzde 5 barajını aşarak parlamentoya gireceği tahmin ediliyor. enkbayar ise yolsuzluk iddialarıyla ilgili yargılandığı için aday olamadı.

ülkede seçimler öncesinde halkın gündeminde ekonomi var. zengin ve yoksullar arasındaki uçurumun gittikçe büyüdüğü ülkede ekonominin durumu seçmenin tercihinde belirleyici rol oynayacak.

zengin yeraltı kaynakları ülkenin kalkınması ve ekonominin istikrara kavuşması için yeterli olmuyor.

kırsal bölgelerde şartların zorluğu, çok sayıda kişinin başkent ulanbatur’a göç etmesine sebep oluyor. iş alanlarının yetersizliği ise büyük kentlerde hayat şartlarının daha da zorlaşmasına neden oluyor.

göreve gelecek yeni parlamento, ekonominin büyümesi için önemli kararlar almak durumunda.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;