Afrika

Muhalifler Arap Birliği'ne katılıyor

Suriye’nin üyeliğini SMDK’ya vereceğini duyuran uluslararası kuruluş, üye ülkelerin rejim karşıtlarına silah yardımı yapmasına da izin verdi.

Konular: Ortadoğu, Mısır, Suriye

Haberin Öne Çıkanları

'Yürütme kurulu' talebi

Arabi çağrı yaptı

Ankara memnun

Arap Birliği, 26-27 Mart’ta Katar'da yapılacak zirveye katılmak üzere bir Suriyeli muhalif temsilci belirlenmesini istedi.
Arap Birliği, 26-27 Mart’ta Katar'da yapılacak zirveye katılmak üzere bir Suriyeli muhalif temsilci belirlenmesini istedi. [Reuters]

Ankara: Esed rejimine mesaj

türkiye dışişleri bakanlığı, smdk’ya suriye'yi arap ligi'nde temsil imkanı tanınmasını ve örgüt bünyesinde seçilecek temsilcinin katar’daki davet edilmesini memnuniyetle karşıladı. açıklamada, “karar, halkın meşru taleplerini şiddet yoluyla bastırmaya çalışan ve meşruiyetini uzun süre önce kaybetmiş olan esed rejimine yönelik son derece önemli ve anlamlı bir mesaj oluşturmaktadır” ifadesine yer verildi.

arap birliği, şam yönetiminin kuruluş bünyesindeki koltuğunu suriyeli muhaliflere vermeye hazırlanıyor. uluslararası kuruluş, bunu hayata geçirebilmek için suriye’deki muhaliflerin çatı örgütü suriye muhalif ve devrimci güçler koalisyonu'ndan (smdk) bir 'yürütme kurulu' oluşturmasını istedi.

mısır'ın başkenti kahire'de 139'uncusu düzenlenen ve çarşamba günü sona eren arap birliği dışişleri bakanları toplantısında, üye ülkelere, suriye’de rejim güçleri ile mücadele eden silahlı muhalifleri silahlandırma izni de verildi.

arap birliği, daha önce suriye'nin üyeliğini askıya almıştı. kahire'deki toplantının sonuç bildirisine göre, ülkede henüz seçimler yapılmamışken üyeliğin smdk'ya verilebilmesi için, örgütten bir yürütme kurulu oluşturması talep edildi.

suriye halkının tek meşru temsilcisinin smdk olduğunu belirten bildiride, "özgür suriye ordusu’nun (öso) direncini desteklemek adına, her üye ülkenin kendi isteğine göre, askeri dahil her çeşit kişisel savunmayı (muhaliflere) sunma hakkı vardır" ifadesine yer verildi.

arap birliği, bm'ye, suriye'nin yeniden inşası için uluslararası bir konferans düzenlenmesi çağrısı da yaptı.

katar'ın teklif ettiği smdk'nın arap birliği'nde bünyesinde temsil edilmesi önerisine, 22 üyeli kuruluş bünyesinden irak, cezayir ve lübnan karşı çıktı. 

arabi’den çağrı

arap birliği genel sekreteri nebil arabi, toplantıya başkanlık eden mısır dışişleri bakanı muhammed kamil amr ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, 22 üyeli kuruluşun 26-27 mart’ta katar’ın başkenti doha’da yapılacak zirvesine katılmak üzere bir muhalif temsilci belirlenmesini istedi.

amr ise, bm-arap birliği suriye özel temsilcisi ahdar ibrahimi'nin krize siyasi çözüm bulma görevini sürdüreceğini kaydetti.

mısır dışişleri bakanı, “(devlet başkanı beşar) esad'ın füzeleriyle halkını bombalamasının ardından ‘barışçıl çözümden söz etmenin hayalperestlik’ olduğuna işaret etti. soruna siyasi olarak bir çözüm bulunması gerektiğini vurgulayan amr, esad güçlerinin askeri güçle siyasi çözüm modeli dayatmasına razı olmayacaklarını belirtti.

şam'ın üyeliği askıda

arap birliği, suriye'nin üyeliğini, şam rejiminin ülkedeki muhaliflere karşı gösterdiği tutum nedeniyle kasım 2011'de askıya almıştı.

suriye'de, 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayan olaylar, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşmüştü.

bm, suriye’deki çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısının, rejim güçleri dahil olmak üzere yaklaşık 70 bin olduğu tahmininde bulunuyor. bm yetkilileri, olaylarda 2011 yılının yaz aylarında ayda ortalama bin civarında kişinin öldüğünü, 2012 yazında ise aynı verinin beş bin civarında seyrettiğinin düşünüldüğünü belirtiyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;