Ortadoğu

Muhalifler 'tampon bölge' istiyor

Suriye'deki rejimin ancak güç kullanılarak devrileceğini söyleyen SUK yöneticisi, insani yardımlar için şimdiden önlem alınması çağrısında bulundu.

Haberin Öne Çıkanları

'BM fazla saf'

Halidiye incelendi

Ekip 30 kişiye çıktı

Pazar günü Şam'a ayak basan Norveçli general, ülkedeki BM gözlemci ekibini yönetecek. [Reuters]

Kofi Annan'ın Suriye Planı

1. tüm taraflar şiddet olaylarına son versin

2. suriye halkının taleplerini karşılayacak siyasi süreç başlatılsın

3. insani yardımlar için hergün iki saatlik ateşkes sağlansın. 

4. tutuklu muhalifler serbest bırakılsın

5. barışçıl gösterilere izin verilsin

6. gazetecilik faaliyetleri serbest bırakılsın

bm gözlemcilerinin ülkedeki şiddeti durdurmakta başarılı olamadığını bildiren suriyeli muhalifler, insani yardımların ulaştırılabilmesi için ‘tampon bölge’ oluşturulması çağrısında bulundu.
 
muhalif oluşumlardan suriye ulusal konseyi (suk) dış ilişkiler sorumlusu rıdvan ziyade al jazeera’ye yaptığı açıklamada, şam hükümetinin barış planının uygulayacağını umut eden bm’nin fazla 'saf' olduğunu söyledi.
 
beşar esad rejiminin ancak askeri güç kullanılarak üstesinden gelinebileceğini ileri süren ziyade, “bu nedenle insani yardımlar için şimdiden ‘tampon bölge’ oluşturulmalı ve uçuşa yasak bölgeler belirlenmeli” diye konuştu.
 
ziyade, sadece gözlemci göndererek esad’ın uyguladığı şiddetin son erdirilemeyeceğini söyledi.
 
hums'ta silah sesleri durmadı
 
suk yöneticisinin bu açıklamaları, bm gözlemcilerinin incelemelerde bulunduğu hums kentinden yeni çatışma haberleri geldiği sırada yaptı. geçen yıl başlayan ayaklanmanın kalbi olarak görülen ülkenin en büyük üçüncü kentinde, bazı mahallelerde silah sesleri hemen her gün duyuluyor.
 
hükümet gazetecilerin kente girişine izin vermediği için, çatışmaların boyutu ve ölü sayısını bağımsız olarak doğrulamak mümkün olmuyor. uluslararası af örgütü ise gözlemcilerin göreve başladığı 16 nisan gününden bu yana ülke genelinde ölenlerin sayısını 360 olarak açıkladı.
 
suriye resmi haber ajansı sana gözlemcilerin hums’un halidiye mahallesini dolaştığını ve ağır çatışmalara dair tespitlerde bulunduğunu aktardı. şam hükümeti bir yılı geride bırakan  isyan boyunca 2 bin 500 güvenlik görevlisinin hayatın kaybettiğini savunuyor.
 
15 gözlemci daha
 
bu arada ülkedeki gözlemci sayısı yavaş da olsa artıyor. pazar günü bm tarafından görevlendirilen 15 gözlemci daha başkent şam’a ulaştı. böylece ekibin toplam sayısı 30’a ulaştı, nihai hedef ise bm güvenlik konseyi’nin geçen hafta aldığı karara göre 300.
 
şam havaalanına inen son grupta gözlemci ekibine liderlik edecek norveçli general robert mood da bulunuyor. daha önce lübnan'daki bm barış gücünün komutanlığını yapan mood,  ortadoğuyu iyi bilen bir isim olarak tanınıyor. mood, bm ve arap birliği'nin suriye özel temsilcisi kofi annan'a düzenli olarak rapor verecek. 
 
şam yönetimi, annan’ın, mart ayında suriye’deki şiddeti durdurmak için hazırladığı altı maddelik planını kabul ettiğini ve operasyonları durdurduğunu açıklasa da, gelinen noktanın karamsar olduğu belirtiliyor. 
 
13 aylık isyanda bm, arap birliği, ab ve birçok ülke, suriye yönetimine defalarca ülkedeki şiddeti durdurması ve görevi bırakması çağrısında bulunmuştu. suriye rejimi reform çağrıları karşısında, şubat ayında yeni anayasa için referandum düzenlemiş ve 7 mayıs’ta da genel seçimlere gitme kararı almıştı.
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;