IŞİD

Musul Barajı Kürtlerin elinde

Peşmerge birlikleri ABD hava operasyonu eşliğinde Musul Barajı'nı IŞİD'den geri aldı. Mahmur’dan sonra Musul Barajı’nı da geri alan peşmergenin sıradaki hedefi Sincar.

Konular: Ortadoğu, Irak

irak ordu sözcüsü kasım atta, devlet televizyonu irakiye’ye yaptığı açıklamada peşmerge birlikleriyle irak ‘terörle mücadele güçlerinin’ işid’i musul barajı’ndan çıkardığını duyurdu.

peşmerge birliklerine abd ordusu da hava saldırılarıyla destek verdi.

mahmur’dan sonra musul barajı’nı da işid’den geri alan peşmergenin yeni hedefi işid’in elindeki sincar’a girmek.

musul barajı, irak'ın kuzeyinin büyük bölümüne su ve elektrik sağlayan stratejik bir nokta.

işid, kürt bölgesi'ne ilerlerken önce sincar ve zummer ardından musul barajı ve mahmur'u ele geçirmişti.

abd operasyonlarının başlamasıyla kürt güçler mahmur'u geri aldı. musul barajı'nı da işid'in elinden alan peşmergenin tüm gücünü sincar'a yönlendirmesi bekleniyor. 

irak kürdistan bölgesel yönetimi yetkilileri de pazar günü afp'ye yaptıkları açıklamada, irak'ın kuzeyinin can simidi olan barajın peşmerge kontrolüne geçtiğini söylemişti. 

kuzey irak bölgesel kürt yönetimi başkanı mesut barzani'nin kürdistan demokrat partisi'nden sözcü said memuzini de bir basın toplantısıyla peşmerge güçlerinin musul barajı'nı işid'den aldığını duyurdu.

emir obama’dan

beyaz saray, abd başkanı barack obama’nın musul barajı çevresindeki işid güçlerine saldırı emrini verdiğini açıkladı.

açıklamada “musul barajı’nın kaybı, çok sayıda sivilin hayatını ve aralarında bağdat’taki abd konsolosluğu’nun da bulunduğu abd birimlerini tehdit edebilirdi. irak hükümetinin isteği ve koordinasyonuyla yapılan bu operasyonlar doğası, süresi ve çapı itibarıyla sınırlıdır” ifadeleri kullanıldı.

kaynak: afp, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;