Çözüm süreci

'Müzakere süreci hızlanacak'

HDP'nin İmralı ve Kandil'le görüşmeleri yürüten heyeti Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'la görüştü. Heyet, "diyalog kanallarını açma" amacıyla yapılan görüşmenin ardından müzakerelerin hızlandırılacağını açıkladı. Heyetin İmralı'ya gidişi bu görüşmelerin ardından netleşecek.

hdp heyet imralı main
[ARŞİV] [Fotoğraf: Zeki Öztürk / Al Jazeera Türk]

hükümetin çözüm sürecinde "kamu düzeni ve güvenliği yeniden tesis edilene kadar" halkların demokratik partisi ile askıya aldığı görüşmelerin ilki yapıldı. hdp grup başkanvekili pervin buldan ve idris baluken ile istanbul milletvekili sırrı süreyya önder, başbakan yardımcısı yalçın akdoğan'la görüştü.

yaklaşık bir saat süren görüşme sonrasında açıklama hdp heyetinden geldi. idris baluken, “verimli” olarak tanımladığı görüşmede “yaşanan zorlanmaları aşma ve temel diyalog kanallarının açılması yönünde bir irade ortaya konduğunu” söyledi.

"süreç devam ettiği sürece her şart altında diyalog kanallarının açık tutulması özellikle sürecin zorlandığı dönemlerde bu diyalog kanalarının daha fazla işletilmesiyle ilgili karşılıklı görüş alışverişlerimiz oldu. bu hafta içinde de görüşmelerin devam etmesi, hem nitelik hem de gelinen aşama açısından belli noktalara temas edilmesi açısından bir görüş birliğine varıldı. toplantıda müzakere sürecinin hızlandırılması ve hızla sonuca ulaştırılması açısından, kullanılan dil ve ortaya konan politikalar açısından yapıcı bir tutumla çalışmaların devamı açısından önemli tespitler yapıldı.”

“görüşmeler bu hafta sürecek”

hdp heyetinin görüşmeleri hafta boyunca devam edecek. idris baluken, hem hükümet üyeleri ile hem de çözüm kurulu üyeleri ile görüşeceklerini, ardından da imralı’ya gideceklerini söyledi.

“gerek  bu görüşmenin çerçevesi gerekse imralı ziyaretiyle ilgili karşılıklı olarak çerçeveyi önemsediklerini ve kendi değerlendirmelerini yapacaklarını ifade ettiler. gidiş takvimiyle ilgili net bir gün belirtemiyoruz ancak bizim de burada yapacağımız görüşmeler devam ediyor. bunları sürdüreceğiz. hükümet de kendisi açısından bazı değerlendirmeleri yapacak, toplantıları planlayacak. görüşme trafiğimiz bittikten sonra en kısa süre içinde heyetimizin imralı'ya gitmesi bekleniyor."

baluken’e, imralı heyetinin genişlemesi ve sekreterya tartışmaları da soruldu:

"heyetimizin genişlemesi ile ilgili herhangi bir çekince yoktur. biz de bunu oldukça kıymetli buluyoruz. sürecin ilerlemesi, nitelikli müzakerelerin başlaması ile ilgili hem heyetimizin hem hükümetin yaptığı hazırlıklar daha detaylı paylaşılacak."

idris baluken, kck eş başkanı cemil bayık’ın önerisi ile gündeme gelen, “izleme heyetine abd’den temsilcilerin katılması” tartışması da soruldu. baluken, “ türkiye'de bu işi layıkıyla yapacak çok değerli insanlar, aydınlar var. " diye konuştu.

kobani olayları sonrası ilişkiler dondu

2013 yılı mart ayında başlayan çözüm süreci’nde, işid’in kobani’ye saldırılarının ardından hdp’nin çağrısıyla 6-7 ekim'de yapılan eylemlerde 40’a yakın kişinin hayatını kaybetmesi ile hdp ile hükümet arasında diyalog kanalları kapanmıştı. 

hükümet ile son olarak kobani eylemleri ile diyalog kuran hdp, imralı’da abdullah öcalan ile görüşmeye ise en son 21 ekim tarihinde gitti. bu görüşmenin ardından hükümet, hdp heyetinin imralı adası'na gitmesine izin vermedi. heyet, 3 kasım’da imralı’ya gitmek için adalet bakanlığı’na başvuruda bulundu, ancak bu talebe yanıt gelmedi. çözüm sürecinde yükselen tansiyonun düşmesi ise 11 kasım’da “çözüm kurulu üyeleri” ile hdp heyeti arasında kurulan temas sonrasında oldu.

hdp heyeti, bu görüşmelerin ardından çözüm sürecinde kalınan noktadan devam edilmesi konusunda hükümet üyeleri ile ortak karar alındığını açıkladı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;