Asya - Pasifik

Nepal'de ölü sayısı 7 bini geçti

25 Nisan'da Nepal'de meydana gelen 7,9'luk depremde hayatını kaybedenlerin sayısı yedi bini geçti. Üç gündür enkaz altından kimse sağ olarak çıkarılamadı.

Konular: Asya - Pasifik
Birleşmiş Milletler verilerine göre Nepal'deki son depremde yaklaşık 600 bin ev tamamen yıkıldı. [Fotoğraf: Reuters]

sekiz gün önce nepal'in başkenti katmandu'nun 80 kilometre kuzeydoğusundaki lamjung'da meydana gelen depremde ölenlerin sayısı 7 bin 40'a ulaştı. nepalli emniyet yetkilisi bilgisine göre yaralı sayısı da 14 bin 123 oldu.

cumartesi günü içişleri bakanlığı sözcüsü laxmi prasad dhakal, enkazlardan sağ kişilere ulaşmak için umudun çok azaldığını belirtti.

dhakal, "arama kurtarma çalışmalarında elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz ancak enkaz altında kalanlar için umudun olduğunu düşünmüyorum" şeklinde konuştu.

yaklaşık 20 ülkeden ekipler, arama-kurtarma köpekleri ve 'sıcaklık ölçer' cihazlarla enkazlarda çalışma sürdürseler de perşembe gününden itibaren hiç kimse sağ kurtarılmadı.

büyük yardım uçaklarına iniş yasaklandı

nepal sağlık bakanlığı yetkilisi santa shrestha, depremin ardından şu ana kadar herhangi bir salgın hastalığın rapor edilmediğini fakat bazı bölgelerde ishal vakalarının görülmeye başladığını belirtti.

öte yandan, nepal'deki tek uluslararası havaalanı olan tribhuwan havaalanı'na, büyük askeri ve kargo uçakların inmesinin yasaklandığı bildirildi. havaalanı müdürü birendra shrestha, yaptığı açıklamada, pistin sadece küçük ve orta büyüklükteki uçaklara göre inşa edildiğini ve bir haftadır havaalanına inen, yardım malzemesi taşıyan büyük kargo uçakları yüzünden pistte hasar meydana geldiğini söyledi. yetkililer, yardım malzemelerinin daha küçük uçaklarla gönderilmesi talebinde bulundu.

1934'ten bu yana en büyük deprem                               

25 nisan'da yaşanan felaket, ülkede 1934 yılında 10 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği 8,1 büyüklüğündeki depremin ardından kaydedilen en şiddetli sarsıntı oldu.

depremden sonraki beş gün içinde bölgede büyüklüğü 3,2 ila 6,9 arasında değişen 70'ten fazla artçı sarsıntı kaydedildi.

birleşmiş milletler verilerine göre yaklaşık 600 bin ev tamamen yıkıldı.

kaynak: al jazeera ve anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;