Çözüm süreci

Nevruz'dan beklenti: Barış ve huzur

Diyarbakır’daki Nevruz kutlamaları başladı. Al Jazeera Türk, Öcalan'ın mesajının da okunacağı kutlamalara katılanlara beklentilerini sordu. Ortak temenni: Barış ve huzur...

Konular: Türkiye

 

demokratik toplum kongresi’nin (dtk) diyarbakır’da yapacağı nevruz kutlamaları için hazırlıklar tamam. newroz parkı'nda gruplar toplanmaya başladı. yöresel kıyafetleriyle alana gelenler yoğunluk nedeniyle yaklaşık bir kilometre uzaklıkta araçlardan inerek yaya olarak parka alınıyor. yağmura rağmen katılım yüksek. platformda kürtçe ve zazaca, "nevruz kutlu olsun" pankartı yer alıyor. 

ortak beklenti: barış, özgürlük

al jazeera türk muhabiri burhan ekinci, alandakilere nevruz ve pkk'nın cezaevindeki lideri abdullah öcalan'ın vereceği mesajdan beklentilerini sordu.

Savaş Bülbül. [Fotoğraf: Burhan Ekinci / Al Jazeera Türk]

savaş bülbül / 33 yaşında

“barış, huzur, güvenli hayat, özgürlük istiyorum. kürtler başka ne isteyebilir ki, yıllardır bunları istiyoruz. tek isteğimiz bu. öcalan’dan sağduyu çağrısı bekliyorum. silahların bırakılması mümkün değil ama türkiye’de artık silahlı güçler kalmaz artık diye düşünüyorum. burası bizim toprağımız. türkiye cumhuriyeti bizim toprağımız. biz kardeşiz. türkiye başka ülkelerle savaşa girerse ilk biz koşarız."

Mikail Balta. [Fotoğraf: Burhan Ekinci / Al Jazeera Türk]

mikail balta / 36 yaşında

"öcalan’a özgürlük istiyorum; çünkü bırakılırsa barışa katkısı olur. bu mümkün olmadan barış mümkün olamaz. öcalan’dan olumlu çağrı bekliyorum. pkk şimdi silah bırakmamalı. anayasal güvence, anadilde eğitim, kimliksel haklarımız verilirse o zaman türkiye’ye karşı silah bırakmamanın anlamı yok."

Muhammed Abdülkadir. [Fotoğraf: Burhan Ekinci / Al Jazeera Türk]

muhammed abdülkadir / 40 yaşında / işid saldırısından sonra eşi ve iki çocuğuyla kobani’den diyarbakır’a gelmiş.

"köyüm işid’in elinden kurtuldu. dönmek istiyoruz. birkaç gün sonra gideceğiz. ilk kez diyarbakır’da nevruz’a katılıyoruz, çok güzel. yeğenimi işid ile savaşta kaybettim. bir kardeşim de şu anda savaşıyor. özgür olmak istiyoruz."

Gülizar Yılmaz. [Fotoğraf: Burhan Ekinci / Al Jazeera Türk]

gülizar akdeniz, 2 çocuk annesi

"suruç’tan geldim. barış, kardeşlik, dilimize sahip çıkmak için buradayım. barış olursa silahlar susar. ama bence şimdi silahları bırakmazlar."

Besime Atalay. [Fotoğraf: Burhan Ekinci / Al Jazeera Türk]

besime atalay / 45 yaşında, 4 çocuk annesi

"barış, özgürlük, öcalan’a özgürlük istiyorum. kürtler özgür olsun, gerillalar dağlardan insin, cezaevlerinde kimse kalmasın."

Adile Yılmaz. [Fotoğraf: Burhan Ekinci / Al Jazeera Türk]

adile yılmaz / 96 yaşında

"savaş çıksın istemiyoruz artık. allah’a şükür bugünleri gördük. bundan sonra da barış olsun."

Reyhan Yılmaz. [Fotoğraf: Burhan Ekinci / Al Jazeera Türk]

reyhan yılmaz / 55 yaşında, 10 çocuk annesi

"polis de asker de dağdaki de bizim çocuklarımız. barış olsun, kimse ölmesin, gerillalar da dağlardan inip evlerine gelebilsinler."

Gülçin Gülen. [Fotoğraf: Burhan Ekinci / Al Jazeera Türk]

gülçin gülen / 25 yaşında

"barış, özgürlük, öcalan’a özgürlük istiyorum. dağdakilerin evlerine dönmesini istiyorum ama onları cezaevlerine koymasınlar. herkes evine dönmeli. kürt, türk eşit olsun. bize eşit vatandaş gibi davranılsın. öcalan olumlu mesaj verecektir."

Ali Aydın. [Fotoğraf: Burhan Ekinci / Al Jazeera Türk]

ali aydın / 50 yaşında

"kırşehir’den geldim. iç anadolu kürdüyüm. beklentim kürtlerin birliği. bu nevruz kürtlerin birliği için doruk noktası olmalı. kendi ekonomik gücümüzü kültürümüzü dilimizi kimseden yardım beklemeden yaşayabilmeliyiz. öcalan önemli çağrı yapacaktır. buna inanıyorum. kürt halkı için de hayırlı olacaktır."

şahin renç / 26 yaşında

"keşke silahlar bırakılsa ama inanmıyorum. barış bekliyorum.

öcalan'ın mektubu bekleniyor

örgüte silah bırakma çağrısı yapan pkk lideri abdullah öcalan’ın nevruz mesajını imralı heyetinde iki ismin okuması bekleniyor. suriye’den de, pyd’nin ilan ettiği üç kantonun temsilcileri hazır olacak. konuşmaların ardından kürt sanatçılar konser verecek.

nevruz'u kutlamaya gelenler kürtçe şarkılarla halay çekerek eğlenmeye başladı. program da konuşmalar ve okunan mesajlarla sürüyor. önce irak kürdistan bölgesel yönetimi başbakanı neçirvan barzani'nin mesajı okundu.

bin gazeteci takip ediyor

yurt içi ve yurt dışından yaklaşık bin basın mensubu takip için alandaki yerini almış durumda. ancak her yıl olduğu gibi bu nevruz'da da basına ayrılan bölüm barikat yıkıldıktan sonra çalışılamaz hale geldi. gazeteciler burayı terk etmek zorunda kaldı.

dtk basın sözcüsü kerem çelik, "başvuranların 200’e yakını yabancı basın. çin’den, japonya’dan, rusya’dan, almanya’dan, amerika’dan gelenler olacak. 26 büyükelçilik geleceğini bildirdi. isveç, danimarka, bask ve katalonya’dan üst düzey yöneticiler ve parlamenterler geliyor. 30’dan fazla heyet var. irak kürdistanı’ndan 11 siyasi parti temsilcisi geleceğini bildirdi. parlamento başkanı gelecek büyük ihtimalle" dedi.

dtk, güvenliği sağlamak için emniyet ile ortak bir çalışma yaptı. bomba kontrolleri yapıldıktan sonra güvenlik abdullah öcalan fotoğraflarıyla gezen dtk görevlilerine teslim edilecek. dtk bunun için 10 bin kişi görevlendirdi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;