Avrupa

Nicolas Sarkozy'ye soruşturma

Fransa'nın eski cumhurbaşkanı hakkında kozmetik devi L’Oreal şirketinin sahibi Liliane Betancourt’tan seçim sürecinde para yardımı aldığı iddiasıyla tahkikat başlatıldı.

Haberin Öne Çıkanları

'Acziyetinden faydalandı'

İfade verdi

Çalışanlarla yüzleşti

Nicolas Sarkozy, Bordeaux'daki mahkemeden gece geç saatte ayrıldı. [AFP]

fransa'nın bordeaux kentindeki mahkeme 2007’deki seçim kampanyası için yasa dışı bağış almakla suçlanan eski cumhrubaşkanı nicolas sarkozy hakkında resmi soruşturma açılmasını istedi.

sarkozy’ye kozmetik devi l’oreal’in varisi liliane bettancourt’un 'aciziyetinden faydalandığı' gerekçesiyle soruşturma açılacak.

fransa'nın en zengin kadını olarak bilinen 90 yaşındaki bettancourt'un ailesinin, sarkozy hakkında suç duyurusunda bulunmasının ardından eski cumhurbaşkanının ifadesi alındı. 

gizlice bordeaux mahkemesi'ne gelen sarkozy, bettancourt’un evinde görevli dört çalışan ile yüzleştirildi. sarkozy, mahkemeden gece geç saatte ayrıldı.

sarkozy’nin bettancourt’un evine sık sık gittiği iddia ediliyor. 

temyize başvuracak

soruşturma kararını eleştiren sarkozy'nin avukatı thierry herzog, yapılan işlemin ‘tutarsız" ve hukuksuz’ olduğunu savunarak, iptal için bordeaux temyiz mahkemesi'ne başvuracaklarını söyledi.

soruşturma talebi, sarkozy’nin anayasa mahkemesi üyeliğinin de tartışılmasına yol açtı. fransa’da eski cumhurbaşkanları anayasa mahkemesi’nin doğal üyesi olarak kabul ediliyor.

sarkozy bettancourt’dan 150 bin euro yardım aldığı iddialarıyla kasım 2012’de de ifade vermişti. polis, eski cumhurbaşkanının evi ve bürosunda arama yapmıştı.

ödendiği iddia edilen meblağ, fransa’da partilere yapılabilecek kişisel bağış limiti yalnızca 4 bin 600 euro olması sebebiyle yasadışı sayılıyor.

sarkozy, ise aldığı yardımın miktarının yasal çerçeve içinde olduğunu savunuyor.

son cumhurbaşkanlığı seçimini kaybetmesi ve bu görevi françois hollande’ın üstlenmesi ile 15 haziran tarihi itibarıyla dokunulmazlığını kaybeden sarkozy daha önce hakkındaki iddiaları kesin bir dille reddetmişti.

sarkozy hakkında daha önce pakistan'a yapılan denizaltı satışındaki usulsüzlükler, cumhurbaşkanlığı döneminde kamuoyu anketleri için araştırma şirketlerine ödediği yüksek ücretler ve devrik libya lideri kaddafi'den de seçim kampanyası için mali destek aldığı iddiaları ortaya atılmıştı.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;