Türkiye

Nokta dergisi toplatıldı

Nokta dergisinin bu haftaki sayısı, ''Cumhurbaşkanı'na hakaret ve terör örgütü propagandası'' yapıldığı gerekçesiyle toplatıldı. Gözaltına alınan Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Çapan, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Konular: Medya, Türkiye

nokta dergisinin yeni sayısının kapağında yer alan haberde ''cumhurbaşkanı'na hakaret ve terör örgütü propagandası'' yapıldığı gerekçesiyle istanbul cumhuriyet başsavcılığı terör ve örgütlü suçlar bürosu'nca soruşturma açıldı. 

savcılığın talimatı üzerine polis ekipleri nokta dergisi'nin kâğıthane'deki bürosuna giderek toplatma kararını tebliğ etti. daha sonra derginin bu haftaki sayısı dağıtım ofislerinden toplatıldı.

derginin twitter'daki hesabına erişimin engellenmesine karar verildi.

yazı işleri müdürü mahkemeye sevkedildi

derginin sorumlu yazı işleri müdürü murat çapan gözaltına alındı. terörle şube müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınan çapan, istanbul emniyet müdürlüğü'nün vatan yerleşkesi’ne götürüldü. çapan savcılık sorgusunun ardından, "cumhurbaşkanı'na hakaret" ve "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla, tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. daha sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

istanbul 2. sulh ceza hâkimliği de, istanbul cumhuriyet başsavcılığı'nın ''nokta dergisinin bu haftaki sayısının toplatılması ile twitter hesabının erişimine engellenmesi'' kararının onanmasına karar verdi.

hâkimlik incelemesinde, "cumhurbaşkanı'na hakaret içeren" içerikler olduğu değerlendirilerek, ''terör örgütü propagandası yapmak ve cumhurbaşkanı'na hakaret'' suçlarından soruşturmaya başlandığını hatırlattı.

derginin yeni sayısının basın kanunu'nun 25/2 ve devamı maddelerince toplatılmasına ve derginin resmi twitter adresine erişimin engellenmesine karar verildiğini aktaran hâkimlik, bu nedenle anılan nüshanın toplatılması ve söz konusu internet adresine erişimin engellenmesine dair verilen kararların onanmasına hükmetti.

derginin avukatı kararın kaldırılması için istanbul 3. sulh ceza hâkimliği'ne başvurdu.

derginin kapağında cumhurbaşkanı tayyip erdoğan'ın bir fotoğrafı şehit cenazesinde selfie çeker gibi montajlanmıştı.

chp'lilerden nokta'ya ziyaret

chp genel başkan yardımcısı enis berberoğlu ile chp istanbul milletvekilleri barış yarkadaş ve eren erdem, nokta dergisi'ni ziyaret ederek, genel yayın yönetmeni cevheri güven'den bilgi aldı.

ziyaretin ardından basın açıklaması yapan berberoğlu, derginin toplatılmasına ilişkin, "toplatma kararı dünyanın her yerinde çok ciddi bir olaydır, çok ciddi gerekçeye dayandırılır. çok açık seçik, sokaktaki insanın anlayabileceği dille yazılmış, hukuka dayalı olmak zorundadır. elimde tuttuğum savcılık yazısı bu saydığım kriterlerden hiçbirine uygun değildir. cumhurbaşkanı'na hakaretten bahsediliyor, olabilir, olmayabilir, hukukun karar vereceği bir konu" dedi.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;