IŞİD
Nuceyfi aday olmayacak
Irak’ın en önemli Sünni siyasetçilerinden Usame Nuceyfi, meclis başkanlığına yeniden aday olmayacağını açıkladı, “Değişim diyorsak, fedakarlık yapmak durumundayız” dedi.
eski meclis başkanı nuceyfi düzenlediği bir basın toplantısında, şii liderler mukteda sadr ve ammar hekim’in bir araya geldiği ‘ulusal ittifak’ ve kürtlerle yaptığı görüşmenin ardından bu kararı aldığını söyledi.
nuceyfi görüşmedeki tüm tarafların maliki’nin yeniden başbakan olmaması konusunda hemfikir olduğunu söylerken, “ulusal ittifak bünyesindeki arkadaşlarımız, ben çekilmeden maliki’nin çekilmeyeceğini söylediler. madem değişim istiyoruz ben de bu kararı alıp adaylıktan çekiliyorum” ifadelerini kullandı.
sünni lider, “başından beri değişimi hedef olarak belirledik, büyük değişim büyük fedakarlıklar gerektiriyor, halkıma sadakatimi göstermek için, ülkemizin geleceği için bu kararı aldım. iraklıların acı çekmesine yol açan gidişatın değişeceğine yürekten inanıyorum” dedi.
sahada işid musul’u ele geçirdikten sonra sahip olduğu gücü korurken, muhalefet partileri maliki’nin içinde yer almayacağı bir hükümet formülü bulmaya çalışıyor.
ancak her ne kadar dışarıda maliki’nin birlik hükümeti kurabileceğine dair şüpheler olsa da ve sünniler, maliki’yi suçlasa da, 30 nisan’da irak’ta yapılan genel seçimlerin sonuçlarının ortaya çıkardığı siyasi tablo, maliki’nin dışlanmasının kolay olmayabileceğine işaret ediyor.
hükümet hesapları
seçimlerde maliki’nin liderliğini yaptığı kanun devleti 92 milletvekili çıkardı. maliki’nin aday olduğu bağdat’ta aldığı kişisel oy sayısı da 721 bin. bu rakam irak’ta saddam hüseyin rejimi yıkıldıktan sonra yapılan seçimlerde herhangi bir politikacının bugüne kadar aldığı oylardan hatta maliki’nin 2010 yılında aldığı 622 bin oydan daha fazla.
irak’ta hükümet kurmak için 328 sandalyeli mecliste en az 163 ‘evet’ oyu gerekiyor. irak anayasası'na göre, seçimlere itiraz sonuçları da açıklandıktan sonra -ki bu henüz yapılmadı- meclisin toplanarak üçte iki çoğunlukla önce cumhurbaşkanını seçmesi gerekiyor. seçilen cumhurbaşkanı da en çok oy olan parti liderini hükümeti kurmakla görevlendiriyor.
irak’ta uzun süredir devam eden kaos, irak-şam islam devleti’nin (işid) 10 haziran salı günü ülkenin ikinci büyük kenti musul’u ele geçirmesi ve diğer bölgelere ilerlemesi sonrasında daha da şiddetlendi.
işid’in bölgeye düzenlediği saldırının ardından irak ordusunun askerleri bölgeden çekilmişti.
örgüt, güçlü bir direnişle karşılaşmadan kısa süre içinde ülkenin kuzeyinde geniş bir bölgeyi ele geçirmeyi başarmıştı.
işid 10 haziran’da musul’u ele geçirdikten sonra fırat ve dicle nehirleri çevresinde de etkinliğini büyük ölçüde artırdı ve suriye ile irak arasındaki sınırı fiilen ortadan kaldırdı.
kaynak: al jazeera
Yorumlar