Irak

Nuceyfi ile yemekte masada MİT de var

Irak’ın Sünni Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame Nuceyfi Ankara'da. Görüşmelerde temel gündem güvenlik. Davutoğlu ile görüşen Nuceyfi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de bir araya geldi.

Konular: Ortadoğu
Başbakan Davutoğlu ile görüşen Nuceyfi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de bir araya gelecek. [Fotoğraf: AA]

nuceyfi ilk olarak başbakan ahmet davutoğlu ile yemekte bir araya geldi. başbakanlık resmi konut'ta gerçekleştirilen yemekteki dikkat çeken isim mit müsteşar vekili ismail hakkı musa oldu.

başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, nuceyfi türkiye'ye davutoğlu'nun daveti ile geldi. görüşmede irak siyasetindeki gelişmeler ele alındı. türkiye'nin irak'ın güvenlik ve istikrarı için her türlü katkıya hazır olduğu görüşü bir kez daha iletildi.

kaynaklar, türkiye'nin irak'taki yeni dönemi bir şans olarak gördüğünü, bundan sonra da tüm taraflarla görüşmelerin ve telkinlerin devam edeceğini belirtti.

yemeğe irak tarafından nuceyfi'nin yanı sıra irak'ın ankara büyükelçisi salih hasan ile milletvekilleri hasan turan ve hüseyin devle katıldı.

türk tarafından ise başbakan ahmet davutoğlu'nun dışında enerji ve tabii kaynaklar bakanı taner yıldız, ak parti dış ilişkilerden sorumlu genel başkan yardımcısı yasin aktay, mit müsteşar vekili ismail hakkı musa ve davutoğlu'nun dış ilişkilerden sorumlu baş müşaviri kemal ökem bulundu.

nuceyfi, başbakan davutoğlu'nun ardından cumhurbaşkanı tayyip erdoğan ile görüştü.

musul operasyonu ve sünnilerin rolü

nuceyfi’nin ankara temasları, işid’i musul’dan çıkarmaya yönelik büyük operasyon için hazırlıkların sürdüğü ve bu operasyonda sünnilerin rolünün tartışıldığı bir dönemde gerçekleşiyor.

10 haziran 2014'te işid'in kontrolüne giren, irak’ın ikinci büyük musul’u kurtarma operasyonu için irak ordusu ve peşmerge birlikleri hazırlıklarını sürdürüyor. operasyonun nisan ya da mayıs ayında başlaması bekleniyor.

iraklı sünni araplar, işid’e karşı mücadele için kendilerine silah desteği verilmesini, irak’taki tüm silahlı güçlerin ulusal muhafız ordusu adı altında toplanmasını, şii milislerin saldırılarının durdurulmasını ve kendilerine yönelik ayrımcılığın sona ermesini talep ediyor.

ancak iraklı sünni milletvekilleri şu ana kadar hükümetle yaptıkları pazarlıklardan bir sonuç alamadıklarını açıkladı.

sünniler kendilerine yönelik saldırılar ve suikastlerin devam etmesi nedeniyle bir süredir meclis oturumlarını boykot ediyor.

türkiye de daha önce ibadi yönetimine, eski başbakan nuri maliki döneminde sünnilere yönelik ayrımcı politikaların sonlandırılması çağrısında bulunmuştu.

kürt yönetimi, peşmerge birliklerinin de musul savaşına katılacağını açıklamıştı.

cumartesi telefon, çarşamba yemek

başbakan ahmet davutoğlu 21 şubat'ta nuceyfi ve irak başbakanı  haydar ibadi ile telefon ile görüştü.

anadolu ajansı'nın haberine göre, görüşmede irak'ta devam eden güvenlik sorunları ve siyasi süreç ele alındı. görüşmede türkiye, irak'ta mezhepsel temelde hareket eden milislerden ziyade, vilayetlerde kurulması gündemde olan "ulusal muhafız birlikleri" ile güvenliğin sağlanması görüşünü yineledi.

davutoğlu bu görüşmelerin ardından nuceyfi'yi türkiye'ye davet etmişti.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;