İran Nükleer Programı

'Nükleer anlaşma yüzde 60 tamam'

Viyana'daki nükleer müzakerelerin üçüncü turunun sona ermesinin ardından konuşan İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif müzakere konularının yüzde 60'ında anlaşmaya vardıklarını söyledi. Müzakereler 13 Mayıs'ta devam edecek.

Konular: Ortadoğu, İran
Geçici anlaşmaya göre İran’ın elinde bulunan zenginleştirilmiş uranyum stokunun tamamını 20 Temmuz'a kadar seyreltmesi öngörülüyor. [Fotoğraf: AFP-Arşiv]

iran ile birleşmiş milletler (bm) güvenlik konseyi'nin 5 daimi üyesi ve almanya’nın oluşturduğu p5+1 ülkeleri arasında iran'ın nükleer sorununa kapsamlı çözüm bulunması amacıyla yürütülen müzakerelerin üçüncü turu sona erdi.

iran dışişleri bakanı cevad zarif, "nihai taslağa varmak için yüzde 50-60 uzlaşma sağladık. ancak kalan kısımlar çok önemli ve çok çeşitli meseleleri içeriyor" diye konuştu. 

viyana'daki bm binasında gerçekleşen ve iki gün süren görüşmelerin ardından avrupa birliği dış ilişkiler ve güvenlik politikası yüksek temsilcisi catherine ashton ile iran dışişleri bakanı cevad zarif ayrıca ortak yazılı açıklama yaptı.

ashton ve zarif, kapsamlı çözüme ilişkin bütün konuları kapsayan esaslı ve detaylı bir görüşme gerçekleştirildiğini kaydetti.

taraflar arasındaki bütün farklılıkların üstesinden gelinebilmesi için daha yoğun çalışma gerektiği ifade edilen açıklamada, "gelecek görüşmelerde bütün alanlardaki farklılıkları gidermeyi amaçlıyoruz ve muhtemel kapsamlı çözümün temelleri üzerinde çalışacağız" denildi.

13 mayıs'ta kaldığı yerden devam

zarif ve ashton, görüşmelerin ‘sıcak bir atmosferde’ geçtiğini belirttti ve dördüncü tur görüşmelerin 13 mayıs’ta yapılacağını bildirdiler.

p5+1 ülkeleri, iran'ın nükleer silah üretiminde kullanılabilecek plütonyum üretebilen ağır su reaktörlerini kapatmasını, yeni reaktörler inşa etmemesini ve uranyum zenginleştirme işlemini durdurmasını istiyor. 

iran tarafı ise geçici anlaşmaya göre, uranyum zenginleştirme ve reaktör inşa etme hakkının bulunduğunu ve bu hakkın boyutu ve miktarının müzakerelerle belirlenebiliceğini ileri sürüyor.

müzakerelerin 18-19 mart'ta gerçekleştirilen ikincu turunda, iran'ın uranyum zenginleştirme düzeyi, barışçıl nükleer faaliyetler konusunda işbirliği, yaptırımlar ve arak ağır su reaktörü konuları ele alınmıştı.

iran ile 5+1 ülkeleri, 24 kasım 2013'te cenevre'de varılan geçici anlaşma kapsamında, temmuz 2014'e kadar kapsamlı ve kalıcı bir anlaşmaya ulaşmak için müzakereler yürütüyor.

kaynak: aa ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;