İran Nükleer Programı

Nükleerde 'önemli görüş ayrılıkları' var

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, İran'ın yeterince çaba harcamaması durumunda ABD'nin görüşmeleri durdurmaya hazır olduğunu söyledi. Tahran ise 'müzakereler İran'a verilmiş bir imtiyaz değil' diye cevap verdi.

Konular: İran, ABD, Ortadoğu
Fotoğraf, ABD’yi ‘Büyük Şeytan’ olarak nitelendiren İran’ın muhafazakâr kesiminde büyük tepkilere neden olmuştu. [Fotoğraf: EPA-Arşiv]

abd dışişleri bakanı john kerry, iran atom enerjisi kurumu başkanı ali ekber salihi ve abd enerji bakanı ernest moniz ile birlikte, 'olası bir anlaşmanın önündeki teknik anlaşmazlıkların çözümüne destek vermek amacıyla' ilk kez müzakerelere katıldı.

cenevre'ye geçmeden önce londra'da açıklama yapan kerry, "bunun, herhangi bir şeye karar verilmek üzere olduğu anlamına gelmediği, iran ile hâlâ önemli görüş ayrılıklarının bulunduğunu" söyledi.

kerry, abd başkanı barack obama'nın, iran'ın müzakerelerde, nükleer programının barışçıl olduğunu kanıtlamak için yeterince çaba harcamadığı hissedilirse görüşmeleri durdurmaya bütünüyle hazır olduğunu söyledi.

kerry, abd ve müzakerelere katılan diğer beş güç olan rusya, çin, fransa, ingiltere ve almanya arasında, iran'ın, ‘nükleer programının barışçıl olacağını kanıtlamayı’ kabul etmesi gerektiği hususunda ‘kesinlikle fikir ayrılığı bulunmadığını’ da vurguladı.

'müzakereler iran'a verilmiş bir imtiyaz değil'

iran resmi ajansı irna’nın haberine göre,  iran dini lideri ayetullah ali hamaney’in başdanışmanı ali ekber velayeti, tahran’da bm genel sekreteri'nin afganistan özel temsilcisi nicholas haysom’la görüşmesi sonrasında, kerry'nin açıklamalarına tepkji göstererek iran’ın başından beri müzakerelere açık olduğunu belirtti.

velayeti, “müzakereler, abd’nin propaganda yaptığı gibi iran’a verilmiş bir imtiyaz değil. müzakereye ihtiyacı olan kendileri. eğer amerikalılar müzakere etmek istemiyorsa kendileri bilir ancak müzakere peşinde olanlar kendileriydi. biz de uluslararası kurallar çerçevesinde müzakere taleplerine her zaman olumlu cevap verdik” dedi.

uzmanlar da müzakerelere katıldı

cenevre'deki müzakerelere, cumartesi günü salihi ve moniz de katılmıştı. görüşmelere, salihi ve moniz'in katılmasıyla nükleer müzakerelerde taraflar arasında var olan teknik sorunların çözümü için nükleer enerji konusunda hem abd'den hem de iran'dan üst düzey uzmanlar, nükleer görüşmelerine dahil edilmiş oldu

cenevre'deki 'president wilson hotel'inde', iran dışişleri bakan yardımcısı ve başmüzakereci abbas arakçi ile abd dışişleri bakan yardımcısı vekili wendy sherman arasında 20 şubat tarihinde başlayan ve avrupa dış eylem servisi genel sekreter yardımcısı helga schmidt'in de sonradan iştirak ettiği görüşmelere bugün de devam edilecek.

görüşmelere, pazar günü iran dışişleri bakanı muhammed cevad zarif ve amerikalı mevkidaşı john kerry katıldı.

iran ve 5+1 grubu arasında yürütülen müzakerelerde nihai anlaşmaya varılamamış, müzakereler 1 temmuz 2015'e kadar uzatılmıştı. nükleer görüşmelerin son toplantısı iran, ingiltere, fransa ve almanya dışişleri bakan yardımcılarının katılımıyla 29 ocak'ta istanbul'da düzenlenmişti.

kaynak: al jazeera ve anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;