IŞİD

Obama: IŞİD'i hafife almışız

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye'deki iç savaşta Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tehdidini hafife aldıklarını söyledi.

Obama, IŞİD ile mücadeleye yaklaşan seçim nedeniyle de önem veriyor. [Kaynak: EPA]

cbs televizyonundaki 60 dakika programına katılan abd başkanı barack obama, işid tehdidini değerlendirdi; abd öncülüğündeki uluslararası koalisyonun ne yapmak istediğini anlattı. obama bir soru üzerine, abd ulusal istihbarat direktörü james clapper'ın, abd'nin "suriye'de olanları hafife aldığı" yönündeki sözlerine katıldığını belirtti.

obama, programda clapper'ın "irak ordusunun (işid'e karşı) savaşma yeteneği ve iradesini gözümüzde büyüttük" sözünün hatırlatılması üzerine de "bu kesinlikle doğru" ifadesini kullandı.

işid'in sadece bir terör şebekesi değil, toprak arzuları ve ordulara mahsus bazı strateji ve taktiklerin bir karışımını temsil ettiğini anlatan obama, abd irak'tan çekildiğinde "bozulmamış bir demokrasi, iyi donanımlı bir ordu ve kendi yollarını çizebilme yeteneği" bıraktığını, ancak bu fırsatın "kendi şii tabanını güçlendirmeye çok daha fazla ilgi duyan (eski) irak başbakanı nuri maliki tarafından harcandığını" söyledi.

şimdiki başbakan haydar ibadi'nin ise şu ana kadar 'doğru sinyaller' verdiğini ifade eden obama, "biz bunu onlar adına yapamayız çünkü bu sadece askeri bir sorun değil, siyasi bir sorun" diye konuştu.

abd başkanı, bir yandan şam rejimine karşı çıkarken, bir yandan rejime cephe alan işid ile savaşmanın bir çelişki yarattığının farkında olduğunu belirtti.

obama, "esed yönetimi altında suriye'de istikrar sağlayamayız. suriye'nin birleşik kalabilmesi için, esed'in tüm bu süreci yönetmesi mümkün değil. diğer taraftan, abd'ye yönelik acil tehditler açısından işid, horasan örgütü, bunlar amerikalıları öldürebilir" dedi.

obama, sunucunun, "yani bu aşamada onların (işid'in) esed'den daha önemli olduğunu mu söylüyorsunuz" sorusunu, "söylediğim şu; bunların hepsi birbiriyle bağlantılı ancak uğraşılması gereken daha acil bir tehdit var" diye yanıtladı.

abd başkanı, ülkesinin irak ve afganistan'da olduğu gibi karada büyük çapta bir askeri varlık bulundurmayacağını da bir kez daha vurguladı. obama, "kendi topraklarında, kendi askerleriyle olan çok ciddi bir savaşta irak'a yardımcı oluyoruz. bu, 'işid'e karşı amerika' durumu değil. bu, güvenlik ortaklığımızın olduğu bir ülkeye yardım etmek için amerika'nın uluslararası camiaya liderlik etmesi" dedi.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;