ABD - Rusya ilişkileri

Obama ve Putin’den sehpa görüşmesi

ABD Başkanı Obama ve Rusya Devlet Başkanı Putin, bir sehpanın etrafında gayrı resmî görüşme yaptı.

abd başkanı barack obama ve rusya devlet başkanı vladimir putin, g20 zirvesinde görüştü. resmi ikili görüşmeler programında yer almayan sohbette iki lidere bir çevirmen de eşlik etti.

beyaz saray ulusal güvenlik danışmanı susan rice’ın da katıldığı görüşme yaklaşık yarım saat sürdü.

iki lider, rusya’nın eylül ayında suriye’de hava saldırılarına başlamasının ardından ilk kez bir araya gelmiş oldu.

 

'suriye'yi konuştular'

reuters’a konuşan beyaz saray yetkilisi, başkan obama ve rus lider putin’in görüşmesinde suriye sorununun çözümünün konuşulduğunu söyledi. konuya ilişkin bilgi veren bir beyaz saray yetkilisi, obama ve putin’in görüşmesini "yapıcı" olarak nitelendirdi.

ayrıca görüşmede viyana’daki diplomatik ilerleme de gündeme geldi. iki lider, suriyelilerin öncülüğünde ve bm arabuluculuğuyla politik geçiş görüşmeleri ve ateşkes ihtiyacı konusunda mutabık kaldı.

beyaz saray yetkilisi, iki liderin ukrayna’yı da ele aldığını belirterek, obama’nın, ağır silahlar ile yabancı savaşçıların geri çekilmesi, rehinelerin serbest bırakılması ve ülkenin sınırlarının ukrayna hükümeti tarafından kontrol edilmesi gibi minsk anlaşması şartlarının tam şekilde uygulanmasına desteğini ifade ettiğini aktardı.

kremlin’den de görüşmeyle ilgili bilgi geldi. rus medyasına konuşan ‘üst düzey bir kremlin yetkilisi’, “işid’e karşı stratejide oldukça yakınız ancak taktiksel farklılıklar var” dedi.

kaynak: afp ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;