Çözüm süreci

Öcalan'dan Nevruz mesajı: Tarihi eşikteyiz

PKK'nın hapisteki lideri Öcalan, Diyarbakır'da okunan Nevruz mesajında, silahsızlanma için toplanacak PKK kongresiyle yeni bir dönemin başlayacağını belirtti, ancak bu kongrenin başarısı için 'Hakikat ve Yüzleşme Komisyonu' kurulmasını istedi.

Mektubun Kürtçesini Pervin Buldan, Türkçesini Sırrı Süreyya Önder okudu. [Fotoğraf: DİHA]

pkk lideri abdullah öcalan’ın nevruz mektubunun kürtçe halini hdp imralı heyetinden pervin buldan, türkçe halini ise sırrı süreyya önder okudu.

mektubun tam metni için tıklayın

öcalan, silahsızlanma için toplanacak pkk kongresi ile birlikte yeni bir dönem başlayacağını söyledi. ancak kongreye giden süreç öncesinde milletvekilleri ve izleme heyetinden oluşan bir hakikat ve yüzleşme komisyonu'nun kurulması gerektiğini söyledi.

"deklarasyon gereği ilkelerde mutabakat oluşmasıyla birlikte pkk'nin türkiye cumhuriyeti'ne karşı yaklaşık kırk yıldır yürüttüğü silahlı olan mücadeleyi sonlandırmak ve yeni dönemin ruhuna uygun siyasal ve toplumsal strateji ve taktiklerini belirlemek için bir kongre yapmalarını gerekli ve tarihi görmekteyim. umarım ilkesel mutabakata en kısa sürede varıp parlamento üyeleri ve izleme heyetinden teşkil edilen bir hakikat ve yüzleşme komisyonu'ndan geçerek bu kongreyi başarıyla realize etme durumunu yaşarız. bu kongremizle birlikte artık yeni dönem başlamaktadır."

mektubunda öncelikle dolmabahçe sarayı'nda yapılan ortak açıklamayı hatırlatan öcalan, tarihi bir eşikte bulunulduğunu ifade etti:

"ülkemiz halklarının demokrasi, özgürlük, kardeşlik ve onurlu barışı için yürüttüğümüz mücadele bugün tarihi bir eşiktedir. kırk yıllık hareketimizin acılarla dolu geçen bu mücadelesi boşa gitmediği gibi aynen sürdürülemez bir aşamaya da varmış bulunmaktadır. tarih ve halklarımız bizden dönemin ruhuna uygun bir demokratik çözümü ve barışı talep etmektedir. bu temelde tarihi dolmabahçe sarayı'nda, hepimizce resmen ilan edilen on maddelik deklarasyon temelinde yeni bir süreci başlatma görevi ile karşı karşıyayız.

"barış içinde, kardeşçe..."

"bu yeni dönemde, türkiye cumhuriyeti dahilinde özgür ve eşit anayasal yurttaşlık temelinde demokratik kimlik sahibi demokratik toplum olarak, barış içinde ve kardeşçe yaşama sürecine giriyoruz. böylelikle 90 yıllık cumhuriyet tarihinin çatışmalarla dolu geçmişini aşıp gerçek barış ve evrensel demokrasi kriterleri ile örülmüş bir geleceğe yürüyoruz. newroz'un gerçek tarihine yaraşan da huzurunuzda böyle bir aşamayı selamlamaktır. velakin ülkemiz ve halklarımız için doğru olan olgular, aynı zamanda kutsallarla dolu bölgemiz için de geçerli olmak durumundadır. kapitalist emperyalizmin genelde son iki yüz yıllık, özelde son yüz yıllık gerçeği şudur: ulus devlet milliyetçiliği temelinde etnik ve dini kimlikleri özüne ters biçimde içe doğru kapatıp birbirlerine düşman etmek, yani böl-yönet politikasına uygun olarak varlığını acımasızca günümüze kadar sürdürmek!"

"eşme ruhu" vurgusu

öcalan, suriye'deki süleyman şah türbesi'nin, pyd kontrolündeki eşme köyüne taşınmasını da vurguladı. bunu 'yeni tarihin sembolü' olarak nitelendirdi:

"...hem bölgemiz için hem de uluslararası dünya için büyük anlamı olan kobani direnişini ve zaferini selamlıyorum. bu temelde gelişen 'eşme ruhunu' halklarımız arasında yeni tarihin sembolü olarak selamlıyorum. yukarıda belirlemeye çalıştığım tüm bu saptamalar tek cümleyle tarihimizin ve güncelliğimizin toplum olarak yeniden revizyonu, restorasyonu ve yeniden inşası için değerli bir çağrıdır."

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;