Ekonomi

OECD: Türkiye'de eşitsizlik düştü ama hâlâ yüksek

OECD'ye göre, 1985-2012 arasında gelir dağılımı eşitsizliğini az da olsa düşürmeyi başaran üye ülkeler Türkiye ve Yunanistan oldu. Ancak Türkiye 2012'de hâlâ, gelir dağılımı eşitsizliğinin en fazla olduğu ikinci ülke.

Konular: Türkiye, Dünya, Ekonomi

ekonomik işbirliği ve kalkınma örgütü (oecd) raporuna göre, üye ülkelerin çoğunda son 30 yılın en yüksek gelir dağılımı eşitsizliği yaşandı.

rapora göre, 1985-2012 arasında gelir dağılımı eşitsizliğini az da olsa düşürmeyi başaran ülkeler türkiye ve yunanistan. aynı yıllarda gelir dağılımı eşitsizliğinin en fazla arttığı ülkeler ise israil, yeni zelanda, abd, isveç ve finlandiya oldu.

oecd’nin gelir dağılımı eşitsizliği hesaplamalarında kullandığı gini parametrelerine göre 2012'de gelir dağılımı eşitsizliğinin en fazla olduğu 21 ülke içinde meksika ilk sırada yer alıyor. türkiye ikinci, yunanistan üçüncü, abd ise dördüncü sırada.

'adil ve güçlü ekonomi için mücadele' uyarısı

gelir dağılımı eşitsizliğinin en az olduğu ülkeler arasında isveç birinci sırayı alırken, bu ülkeyi finlandiya ve danimarka takip ediyor.

oecd üyesi ülkelerde zenginlerin toplam nüfus içindeki payının yüzde 10 olduğu vurgulanan raporda, zenginlerin en yoksul yüzde 10'dan ortalama 9,5 kat daha fazla kazandığı belirtildi. gelir dağılımı eşitsizliğinin en yüksek olduğu meksika'da, en zengin yüzde 10, en yoksul yüzde 10'dan 27 ila 30 kat daha fazla kazanıyor. bu oran abd, israil, yunanistan ve türkiye'de 13 ila 16 kat.

üye ülkeler arasında zengin ve fakir arasındaki uçurumun giderek arttığı, üye ülkelerin çoğunda son 30 yılın en yüksek gelir dağılımı eşitsizliğinin yaşandığı ifade edildi.

gini katsayısı, ülkelerdeki ekonomik değerin nüfusa ne derece eşit paylaştırıldığını ölçmek için kullanılan bir gösterge. 0 ile 1 arasında değişen oranlarda, 0'a yakın değerler gelir adaletini gösteriyor. yüksek oranlar yaratılan gelirin kısıtlı kesimin elinde olduğunu gösteriyor.

raporun sonuç kısmında, gelir dağılımı eşitsizliğiyle mücadelenin toplumları daha adil ve ekonomileri daha güçlü hale getirdiği uyarısı yapıldı.

kaynak: oecd

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;