Mısır'da darbe dönemi

'Özgürlüğümü kazanıncaya kadar...'

Mısır’da tutuklu bulunan Al Jazeera muhabiri Abdullah Şami kötü hapishane koşullarını protesto için 88 gündür açlık grevinde. Şami, hapishaneden gönderdiği mektupta açlık grevine devam edeceği mesajı verdi.

Konular: Ortadoğu
Abdullah Şami'nin açlık grevi pazartesi günü doksanıncı gününe girecek. Al Jazeera

açlık grevinde doksanıncı güne yaklaşan gazeteci hapishaneden gönderdiği mektupta, "ben hedefime varma konusunda inatçı bir kişiliğe sahibim. allahın yardımıyla devam etmek için ruhumu ve bedenimi zorluyorum. özgürlüğümü kazanıncaya kadar böyle devam edeceğim. (...) buradaki insanların hikayelerini belgelemek ve bunun için de imkanlarım ölçüsünde bilincimi ve bedenimi diri tutmak artık benim için bir sorumluluk haline geldi" dedi.

şami, mektubunda yaşadığı hapishane ortamını, "burada mısır’ın bütün kentlerinden, bütün kesimlerinden hikayeler var. buradaki herkesin ortak yönü ayrım yapılmaksızın zulme maruz kalmak" şeklinde anlatıyor.

abdullah şami, doğum günü olan 5 mayıs 2014 günü ailesiyle birlikte olma isteğini de dile getirdi.

tutuklu al jazeera muhabiri, sadece su içtiğini ve bunu da uzun aralıklarla yaptığını, sonucu ölüm de olsa böyle yaşamaya devam edeceğini söyleyerek, "ben özgürlüğüme sahip çıkmayı ve sonuçlarını göze almayı seçtim. bu bana yeter" ifadelerini kullandı.

abdullah şami mektubunun sonunda, "ben sizin belgelerinizde bir sayı ya da gerçeği gizlemek için yayınladığınız bir haber değilim. ben irade sahibiyim ve engelleri aşacağım" dedi.

ağustostan beri gözaltında

mısır yönetimi,  abdullah şami’yi ağustos ayından beri kendisine hiç bir suçlama yöneltmeden gözaltında tutuyor. şami gözaltına alındığında rabia meydanı’ndaki gösteri alanına güvenlik güçlerinin müdahalesini haberleştiriyordu.

pazar günü abdullah şami’nin tutuklanmasının 250. günü.

kahire ceza mahkemesi geçtiğimiz hafta şami’nin tutukluluk halini 45 gün daha uzatmıştı.

al jazeera muhabiri, haşerelerle dolu küçük bir hücreye konulması ve uğradığı kötü muamele nedeniyle açlık grevine başlamıştı.

avukatlarının tüm başvurularına rağmen mısır başsavcılığı, abdullah şami’nin serbest bırakılmasını reddetmişti. gazetecinin tutukluluk süresi 45 günlük periyotlarla sürekli uzatılıyor. al jazeera avukatları başsavcılığa şami’nin yerleşik bir hayatının olduğu ve kaçma tehlikesinin bulunmadığı yönünde başvurularda bulunmuştu.

mısır’da şu anda al jazeera çalışanı toplam 4 gazeteci tutuklu. gazeteciler muhammed fehmi, bahir muhammed ve peter greste 29 aralık’tan bu yana gözaltında. mahkeme, al jazeera gazetecilerine terör örgütüne üye olma, destekleme ve yalan haber yayma suçlamasında bulunuyor. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;