Avrupa

Paris sokaklarında ‘tasarı’ tepkisi

Fransa’da yaşayan binlerce Türkiye kökenli kişi, ‘Ermeni soykırımı’nı inkar edenlerin cezalandırılmasını öngören yasa tasarısını protesto etti.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Senato'ya yürüdüler

'Fransa'yı özgürlükleriyle seviyorum'

Tasarı Senato'da

Gösteriye, organizasyon komitesine göre 35 binin  üzerinde kişi katıldı.
Gösteriye, organizasyon komitesine göre 35 binin üzerinde kişi katıldı. [AA]

Paris, 'soykırımı' 2001'de tanımıştı

fransa parlamentosu, 2001 yılında kabul ettiği yasayla, 1915 olaylarını resmi olarak ‘soykırım’ nitelemesiyle tanımıştı. 1998 yılında parlamentonun alt kanadı fransa ulusal meclisi, 2000 yılında ise fransa senatosu bu yönde kararlar almış, bir sonraki yıl da parlamento ilgili yasayı kabul etmişti. şu an geçerli olan yasa, ‘soykırımın inkarına’ herhangi bir yaptırım öngörmüyor. 

fransa’da yaşayan türkiye kökenliler, osmanlı imparatorluğu'nun son yıllarında ermenilerin 'soykırıma uğradığını inkar etmeyi’ suç sayan yasa teklifinin fransa senatosu’nda reddedilmesini talep eden dev bir gösteri düzenledi. fransa ve diğer birçok avrupa ülkesinde yaşayan binlerce türkiye kökenli, türkiye, cezayir, azerbaycan ve fransız bayraklarıyla yağmurlu ve soğuk havaya rağmen, başkent paris'te yasa teklifini protesto etti.

cumartesi sabah saatlerinde denfert rochereau meydanı'nda toplanan binlerce kişi, senato binasına yürüdü. göstericiler, yürüyüş sırasında “tarihçiler tarihle, siyasetçiler siyasetle uğraşsın”, “fransa'yı özgürlükleri ile seviyorum”, “fransa'daki bütün türkler cezaevine mi girecek?”, “tarih, siyasetin çıkar haline gelmemeli” ve “seçim için çıkarılmak istenen yasa teklifini engelleyin” yazılı pankartlar taşıdı. eylemciler, yasa teklifinin destekçisi fransa cumhurbaşkanı nicolas sarkozy aleyhinde sloganlar da attı.

anadolu ajansı, gösteriye, organizasyon komitesine göre 35 bin, polis kaynaklarına göre ise 20 binin üzerinde kişinin katıldığını belirtirken, fransız medyasından da büyük ilgi gösterildiğini ifade etti.

çok sayıda polisin güvenlik önlemi aldığı gösteride, türk dernekler komitesi de görevlendirdikleri yaklaşık 500 kişiyle gösteri kortejinin güvenliğini sağlamaya çalıştı. eylem, akşam saatlerinde sona erdi.

alt kanat onayladı

fransa parlamentosu’nun alt kanadı fransa ulusal meclisi tarafından aralık ayında onaylanan tasarının, 23 ocak’ta senato tarafından görüşülmesi bekleniyor. fransa’da tasarıların yasalaşması için parlamentonun iki kanadı tarafından da kabul edilmesi gerekiyor. birçok çevre, gündemdeki tasarıyı cumhurbaşkanı nicolas sarkozy’nin seçim yatırımı olarak görüyor. ülkede cumhurbaşkanlığı seçimleri iki turlu olarak 22 nisan ve 6 mayıs 2012'de yapılacak. 

sarkozy, türkiye’den gelen yoğun tepki ve yaptırım kararına cevap olarak, bu hafta içinde türkiye başbakanı recep tayyip erdoğan’a ikili ilişkilerin bozulmamasını isteyen bir mektup yollamıştı.

‘soykırımı inkar edenlere’ beş yıla kadar hapis ve 45 bin euro para cezası verilmesini öngören bir diğer yasa tasarısı, 2006 yılında yine fransa ulusal meclisi tarafından kabul edilmiş, fakat parlamentonun üst kanadı olan fransa senatosu'nun önüne gelmeden düşürülmüştü.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;