IŞİD

Pentagon: Türkiye ile teknik detaylar tamam

ABD Savunma Bakanlığı, Washington ile Ankara'nın Türkiye'nin IŞİD karşıtı koalisyona tam entegrasyonu için tüm teknik detaylara son şeklini verdiğini ve Türkiye'nin en kısa sürede koalisyona katılmak konusunda kararlı olduğunu açıkladı.

Pentagon Sözcüsü Peter Cook [Fotoğraf: ABD Savunma Bakanlığı]

abd savunma bakanlığı'nın (pentagon) günlük bilgilendirme toplantısı sırasında konuşan pentagon sözcüsü peter cook, türkiye ile abd'nin, ankara'nın işid karşıtı koalisyona katılımı için anlaşmadaki teknik detaylara son şeklini verdiğini ve türkiye'nin "en kısa sürede" koalisyona katılmak konusunda kararlı olduğunu açıkladı. cook, ayrıca abd'nin türkiye ile sınır operasyonları konusunda görüşmelere devam ettiğini de söyledi.

türkiye dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu gün içerisinde, işid'e karşı ortak operasyonlar için abd ile yürütülen müzakerelerin tamamlandığını ve anlaşmaya imzaların atıldığını açıklamıştı. çavuşoğlu pazartesi günü de konu hakkındaki teknik görüşmelerin tamamlandığını söylemiş, abd tarafından yapılan açıklamalarda ise bu ifadeleri doğrulanmamıştı. çavuşoğlu bu durumla ilgili olarak "ben görüşmelerin tamamlandığını söyledim, imzaların atıldığını söylemedim. belki abd'li sözcüler imzaların atılmadığına vurgu yaptı. belki saat farkından dolayı böyle bir açıklama yaptılar" demişti.

işid'e karşı operasyon nasıl olacak?

söz konusu kapsamlı operasyon planına göre, suriye’nin kuzey sınırındaki 80 kilometrekarelik dikdörtgen bir alanda abd ve türkiye’nin hava desteği vereceği suriyeli muhalifler, işid’i bölgeden çıkarmak için savaşacak.

abd’nin incirlik hava üssü’nden başlattığı hava saldırıları ve bakan çavuşoğlu’nun açıkladığı operasyon ile işid’in türkiye sınırına erişimi engellenerek yabancı savaşçı ve malzeme tedariği önlenmek isteniyor.

esed rejimine mesaj

çavuşoğlu ayrıca operasyonların suriye rejimi lideri beşşar esed’e mesaj vereceğini ve esed rejimine karşı müzakere masasında ve suriye iç savaşının siyasi çözüm yönünde bir baskı unsuru olarak kullanılabileceğini söylemişti.

çavuşoğlu ayrıca kuzey irak’ta pkk’ya yönelik hava saldırılarının da, örgüt silah bırakana kadar devam edeceğini belirtmişti.

operasyonun amacı

bakan çavuşoğlu, daha önce yaptığı bir açıklamada "güvenlikli bölge" oluşturulması planlanan bölgeye yapılacak operasyonun amacını şöyle ifade etmişti:

“bu operasyonun amacı daeş’ten burayı temizlemek. daeş’in temizlendiği alanlar güvenlikli bölgeler olacak. buraya kimin yerleşmesini istersiniz? nusra’nın, rejimin ya da suriye’nin bütünlüğü ile ilgilenmeyen pyd’nin mi gelmesini istersiniz, yoksa 114 ülkenin tanıdığı meşru güçlerin mi gelmesini istersiniz?

onların gelmesi demek zaten buranın güvenlikli bölge olmaması demek. güvenlikli bölge öso tarafından korunacak. rejimin hava saldırısı olmaması için de gerekli önlem alınacak. başka unsurların buraya gelmesine izin verilmez. rejimin havadan saldırıları koalisyon tarafından engellenecek.”

çavuşoğlu, pyd'ye de gerekli uyarıların yapıldığını ve "pyd'nin güvenlikli bölgeye girmeye tenezzül etmemesi gerektiğini" söylemişti.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;