IŞİD

Peşmerge Sincar'a doğru ilerliyor

Irak’ta peşmerge güçleri, IŞİD’in işgali altındaki Musul’un Sincar ilçesine doğru ilerliyor. ABD öncülüğündeki koalisyonun hava desteğini alan peşmerge, bölgeye yakın 9 köyü ele geçirdiğini duyurdu.

Konular: Irak, Ortadoğu
IŞİD, peşmerge güçlerinin geri çekilmesi üzerine 3 Ağustos'ta da Iraklı Kürtlerin "Şengal" olarak adlandırdığı Sincar ilçesini ele geçirmişti. [Fotoğraf: Al Jazeera]

peşmerge güvenlik kaynaklarının aktardığı bilgilere göre, kürt güçleri zumer'in güneyinde başlattığı operasyonda sincar'a doğru yaklaşıyor.

al jazeera’ya bilgi veren perşmerge yetlilileri abd’nin öncülüğündeki uluslararası koalisyonun hava desteğiyle işid'in işgali altındaki dokuz köyün ele geçirildiğini söyledi. sincar ile tel afer arasındaki ana yol da peşmergenin kontrolüne geçti.

zumer'deki özel peşmerge birliği zeravani dördüncü ordu komutanı tuğgeneral reşit rüstem, çatışmalarda çok sayıda örgüt üyesinin öldürüldüğünü ifade etti.

rüstem, kesarec köyünde işid militanlarınca düzenlenen intihar eylemi sonucu 10 peşmergenin hayatını kaybettiğini belirterek, "intihar saldırıları işid'in çaresizliğini gösteriyor. ancak bizi durduramayacaklar. kontrolü sağladığımız köylere büyük bir askeri sevkiyat yaptık. bundan sonraki hedefimiz sincar'ı özgürleştirmektir" dedi.

peşmerge'den bölgeye askeri sevkiyat

anadolu ajansı’nın edindiği bilgilere göre musul'un zumer bölgesinde büyük bir askeri hareketlilik var. binlerce peşmerge, çok sayıda top, tank ve doçka gibi ağır silahlar eşliğinde zumer'e sevkedildi.

yaklaşık 10 bin yezidinin sığındığı sincar dağı'na da irak ordusuna ait helikopterlerle peşmergelerin taşınması büyük bir operasyonun ön hazırlığı olarak değerlendirildi.

almanya’dan askeri destek

öte yandan almanya hükümeti, peşmerge güçlerine askeri eğitim vermek üzere yaklaşık 200 askeri uzman göndereceğini açıkladı.

almanya dışişleri bakanı frank walter steinmeier ise, gönderilecek askeri gücün çatışmalara katılmayacaklarını, sadece askeri eğitim vermek amacıyla görev yapacaklarını söyledi.

ezidiler ölümden kaçtı

işid, peşmerge güçlerinin geri çekilmesi üzerine 3 ağustos'ta da iraklı kürtlerin "şengal" olarak adlandırdığı sincar ilçesini ele geçirmişti.

işid'in bölgeye gelmesinin ardından binlerce ezidi evlerini terkederek, sincar dağı'na sığınmıştı.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;