Türkiye

'Planlı, psikolojik harp benzeri bir operasyon'

Hükümet sözcüsü Bülent Arınç, rüşvet ve yolsuzluk operasyonunu değerlendirdi. Operasyonun amacının “hükümeti yıpratmak” olduğunu belirten Arınç, “Devlet içinde kümelenmiş bir örgüt söz konusu ise bunları ortaya çıkarmak boynumuzun borcu olsun” dedi.

hükümetten rüşvet ve yolsuzluk operasyonu kapsamında üç bakan oğlu ve halk bankası genel müdürü'nün de aralarında olduğu 51 kişinin gözaltına alındığı operasyon ile ilgili ilk kapsamlı değerlendirme geldi. hükümet sözcüsü ve başbakan yardımcısı bülent arınç, ak parti genel merkezi’nde yapılan başbakan erdoğan ve ilgili bakanların katıldığı iki buçuk saatlik toplantının ardından bir basın toplantısı düzenledi.

hükümetin göreve geldiği günden bu yana yolsuzluklarla mücadeleyi esas aldığını belirten arınç, sürdürülen soruşturma ile ilgili, “hükümetin yolsuzluktan yana tavır almasını kimse beklemesin. hiç bir zaman süreci engelleyecek bir çaba içinde olmayacağız. hükümetin her konuda desteği yargının arkasında olacaktır. bizi isimler ilgilendirmiyor. bir iddia varsa ispatlanmalıdır” dedi.

'soruşturmanın gizliliği ihlal edilmesin'

soruşturmanın gizliliğinin ihlal edildiğini de belirten başbakan yardımcısı, “lütfen peşin hükümlü olmayın, insanları karalamayın” diye konuştu. arınç, emniyette şube müdürlerinin görevden alınmasını ise, “görevi kötüye kullanma” gerekçesiyle açıkladı.

bülent arınç, “kötü şeyler duyduk hissettik. planlayıcıların amacını biliyoruz ama soruşturmaya gölge düşürür diye zamanı gelince açıklayacağız. niye operasyonların birini bir ay önce birini iki ay önce yapmıyorsunuz, gel deyince gelecek insanları sabahın beşinde alıyorsunuz? şube müdürünün başlattığı operasyondan başındaki müdür habersiz, daire başkanı habersiz, ankara emniyet müdürü, istanbul emniyet müdürü habersiz” diye konuştu.

başbakan yardımcısı kolluk kuvvetlerinin isimleri gizli tutsalar da bir operasyon yapılacağını sıralı amirlerine haber vermeleri gerektiğini söyledi ve “bir içişleri bakanının oğlunun gözaltına alındığını basından öğrenmesi kadar acı bir durum olabilir mi?” diye sordu.

'planlı, psikolojik harp'

arınç basın toplantısında, hükümetin “bu olayların bugün gerçekleşiyor olması ne anlama geliyor? siyasi bir maksat olabilir mi?” sorularına yanıt aradığını da söyledi. “psikolojik harple karşı karşıya olduğumuzu söyleyebilirim. bunun amacı ne olabilir? hükümetimizin yıpratılması” diye konuşan başbakan yardımcısı, “devlet içinde kümelenmiş bir örgüt söz konusu ise bunları ortaya çıkarmak boynumuzun borcu olsun” dedi.

arınç toplantıda zaman gazetesi muhabirinin emniyetteki görevden almalarla ilgili “gerek ek savcıların görevlendirilmesi, gerek görevden almalar bir müdahale gibi algılanıyor?” sorusuna ise tepki gösterdi ve soruya “hayret ediyorum. yani emniyette özel görevli arkadaş gibi soruyorsunuz. size emniyet genel müdürlüğünün açıklamasını okudum. gerek görmüştür. o mu gitti, bu mu gitti? buna cevap vermek noktasında değilim” yanıtını verdi.

başbakan yardımcısı aynı konuda başka bir soruya yanıtında da “bir ilin emniyet müdürü yapılacak işten haberdar değilse özellikle bu yollar kesilmişse bu ne amaçla yapılmıştır, bu yola niçin gidilmiştir diye araştırma yapılmasına ihtiyaç var” dedi.

operasyonun arkasında cemaat mi var?

basın toplantısında arınç’a operasyonun arkasında cemaat mi var sorusu da soruldu. arınç bu soruya ümit yaşar oğuzcan’ın ayten şiirinden kısa bir alıntıyla yanıt verdi: “yedi kere yedi 49, elde var ayten. beş kere beş 25 elde var ayten. bu kadar laf söyledikten sonra siz cemaat mi var derseniz, cemaatle karşı karşıya getirecek bir anlam yüklemek doğru değildir. cemaatin temiz olduğunu, hizmetler yaptığını, başındaki insan söz konusu ise ona olan sevgimizin ne kadar büyük olduğunu her yerde söylemiş bir insanız. eğer bir alçaklık söz konusu ise onlara hamletmek doğru olmaz. bu sözlerimle cemaati hedef aldığım anlaşılamaz”

bakanların istifası

başbakan yardımcısı bülent arınç’a soruşturma kapsamında oğulları gözaltına alınan bakanların, ak parti’de yapılan toplantıda istifa taleplerini dile getirip getirmedikleri de soruldu.

arınç, “toplantıda bu konuda ne konuşulduğunu söylemem. ama yapılacak bir işlem varsa, biz sayın bakanlarımızı seviyoruz. masum olduklarına inanıyoruz. bir suça karışmışlarsa, çocukları konusunda onların da bir dahli varsa onları koruyacağımız anlamına gelmez. ama siyaseten bize müsaade diyebilirler, başbakanımızın böyle bir talebi olabilir. ne yapacaklarını yakın zamanda görürüz” dedi.

ayakkabı kutusundaki paralar

bülent arınç, halk bankası genel müdürü’nün ofisinden ayakkabı kutuları içinde çıktığı iddia edilen yüklü miktardaki para hakkında da konuştu. başbakan yardımcısı konuyla ilgili soruya ergenekon operasyonunda tutuklanan ankara ticaret odası eski başkanı, chp milletvekili sinan aygün’ü hatırlatarak yanıt verdi: “hiç aklıma gelecek bir şey değil. herhalde bankada toplanan mevduatı evine götürmüyordur. aklıma sinan aygün geliyor. orada da bir üç trilyon civarında bir para bulunmuştu. kendisine iade edildi. sayın aygün bu konuda aklanmış sayılabilir. burada da bir para makinası bilmem ne mizansen midir, parayı çok seviyor da sürekli sayım mı gerçekleştiriyor, şu yargı ne yapacaksa yapsın da biz de bu görüntülerin gerçek olduğunu anlayalım.”

arınç, operasyon kapsamında başbakan erdoğan’ın dinlenmesi konusunda ise yasadışı dinleme yapılıp yapılmadığının araştırılacağını, başbakan’ın uzak olmayan bir zamanda kamuoyuna açıklama yapacağını söyledi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;