Ukrayna

Putin'den 'insani koridor' çağrısı

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna'nın doğusunda ‘insani koridor' çağrısı yaptı; Rusya yanlısı ayrılıkçılar, kuşatma altındaki bölgelerde tutulan Ukraynalı askerleri serbest bırakacaklarını açıkladı.

Konular: Ukrayna, Rusya
Vladimir Putin, Rusya'nın Ukrayna'daki ayrılıkçılara destek verdiği iddiasını reddediyor. [Fotoğraf: Reuters]

rusya yanlısı ayrılıkçıların liderlerinden alexander zakharchenko, rus televizyonu rossiya 24’e yaptığı açıklamada etrafı çevrilmiş olan ukrayna askerlerinin çekilmelerine izin vereceklerini söyledi.

zakharchenko “insani koridoru açmaya hazırız” ifadesini kullandı.

ayrılıkçılara göre yaklaşık 7 bin ukrayna askeri, ülkenin doğusundaki donbass bölgesinde kuşatma altında tutuluyor.

putin’den ‘koridor açın’ çağrısı

rusya yanlısı ayrılıkçıların insani koridor açma kararı, rusya devlet başkanı vladimir putin’in çağrısından saatler sonra geldi.

putin, ayrılıkçıları, kuşatmada kalan askerlerin çatışma bölgesinden çekilebilmelerini sağlayacak koridoru açmaya çağırdı.  

kremlin’den yapılan yazılı açıklamaya göre putin şu ifadeleri kullandı:

 “milis güçlerini, anlamsız kayıplar verilmemesi ve askeri operasyonda yaralananlara bir an önce yardım verilebilmesi için kuşatmaya alınan ukraynalı askerlere çatışma bölgesinden zarar almadan çıkmalarını sağlayacak koridor açmaya çağırıyorum.”

putin ayrıca, donbass halkının hayatını tehlikeye atan kiev’in askeri operasyonlarını engelledikleri için ayrılıkçıların önemli bir başarı gerçekleştirdiğini söyledi.

rusya yardım konvoyu göndermişti

rusya, 12 ağustos'ta ukrayna'nın güneydoğu bölgelerine ukrayna’nın ve kızılhaç’ın bilgisi olmadan insani yardım konvoyu göndermiş, konvoy 15 ağustos'ta ukrayna sınırına varmıştı.

konvoydaki tırların kontrol amacıyla yedi gün sınırda tutulması üzerine rusya, 22 ağustos'ta kontrol işlemlerinin tamamlanmasını beklemeden araçları ukrayna'ya sokmuştu. yardım malzemelerini lugansk kentinde bırakan konvoy, daha sonra geri dönmüştü.

batılı ülkeler rusya'yı ayrılıkçı isyana destek vermekle suçluyor.

"rusya’nın işgali altındayız"

ukrayna hükümeti, 28 ağustos perşembe günü yaptığı açıklamada ayrılıkçıların rus ordusunun desteğini de alarak, yaklaşık 100 tankla ülkedeki novoazovsk limanı'nı ele geçirdiklerini açıklamıştı.

türkiye ziyaretini iptal eden ukrayna cumhurbaşkanı petro poroşenko, "ülkemizin doğusunda durum hızla kötüye gidiyor. işgal altındayız" diye konuşmuştu.

poroşenko, birleşmiş milletler güvenlik konseyi'ni acil toplantıya çağırdı.

nato yetkilileri rus askerlerinin ukrayna içinde ayrılıkçı militanlarla birlikte orduya karşı savaştığını belirtmiş, ukrayna'da binin üzerinde rus askeri olduğunu söylemişti.

birleşmiş milletler'e göre, ukrayna'nın doğusunda son aylardaki çatışmalar nedeniyle 2 binden fazla insan hayatını kaybetti. yaklaşık 300 bin kişi de yerinden oldu.

kaynak: al jazeera, afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;