Suriyeli Mülteciler

Rusya Norveç'ten geri gönderilen mültecileri kabul etmeyecek

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Norveç'in Rusya'ya geri gönderdiği mültecileri kabul etmeyeceklerini açıkladı. Norveç, ülkenin kuzeyindeki geçici sığınmacı kampında kalan ve çoğu Suriyeli olan mültecileri Rusya’ya geri göndermeye başlamıştı.

norveç hükûmeti, 2015’in eylül ayından beri ülkenin kuzeyindeki geçici sığınmacı kampında kalan ve çoğunluğu suriyeli olan yaklaşık 5 bin 500 mülteciyi rusya’ya geri gönderme kararı aldı.

rusya dışişleri bakanı sergey lavrov, moskova'da yaptığı basın açıklamasında norveç'in rusya'ya geri gönderdiği mültecileri kabul etmeyeceklerini açıkladı. mültecilerin rusya'ya girmek için ziyaret nedenlerini olduğundan farklı gösterdiklerini savunan lavrov, ''ziyaret gerekçeleri konusunda bize yanlış bilgiler vardır. bu yüzden, mültecileri geri kabul edemeyiz'' diye konuştu. norveç ile ortak çıkarlar doğrultusunda bir çözüm bulmak için görüşmelerini devam ettirdiklerini söyleyen lavrov, rusya'dan iskandinav ülkesine mülteci geçişlerinin engellendiğini belirtti. 

iskandinav ülkesindeki mültecilerin çoğu, akdeniz’i aşarak yolculuk etmekten daha ucuz ve daha güvenli bulduğu için norveç’e rusya üzerinden karayolu ile ulaşmıştı. bazı mülteciler, rusya’dan iskandinavya’ya bisikletle ulaşmayı başarmışlardı.

30’a yakın mülteci, norveç’in kendilerini rusya’ya geri gönderme kararını protesto etmek için açlık grevine başladı. kararın insan haklarına aykırı olduğunu savunan muhalifler, mültecileri rusya’ya geri göndermenin onların hayatlarını riske atmakla eşdeğer olduğunu savundu.

oslo’dan geçen kasım ayında yapılan açıklamada, norveç’e ‘güvenli ülkeler’den gelen mültecilerin geri gönderileceği belirtilmişti. 2015 yılından bu yana en az 29 bin mülteci norveç’e sığınma talebinde bulundu.

kaynak: storyful, reuters 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;