Suriye'de iç savaş

Rusya ve Çin tasarıyı veto etti

Rusya ve Çin; Suriye'de işlenen savaş suçlarının Uluslararası Ceza mahkemesi'ne sevk edilmesi için hazırlanan karar tasarısını veto etti. İki ülke, böylece, BM Güvenlik Konseyi'ne Suriye'ye ilişkin sunulan dördüncü tasarıyı da veto etmiş oldu.

Konular: Ortadoğu, Suriye
Rusya ve Çin daha önce Suriye ile ilgili üç tasarıda daha veto yetkilerini kullanmıştı. [Fotoğraf: EPA]

suriye rejimine destek veren iki birleşmiş milletler daimi üyesi rusya ve çin suriye'de işlenen savaş suçlarınn uluslararası ceza mahkemesi'ne (ucm) sevk edilmesi için hazırlanan ve bm güvenlik konseyi'nde oylamaya sunulan tasarıyı beklendiği gibi veto etti. 

abd'nin birleşmiş milletler daimi temsilcisi samantha powell, rusya'yı şam rejimini 'her türlü koşulda' diplomatik anlamda korumakla suçladı.

rusya'nın bm daimi temsilcisi vitaly churkin, çarşamba günü karar tasarısını veto edeceklerini duyurmuştu.

tasarıda, mart 2011'den bu yana suriye rejimi ve rejime destek veren militanlar ile diğer devlet dışı silahlı grupların işlediği suçlar şiddetli biçimde kınanarak, suriye'deki durumun ucm'ye sevk edilmesi ve savcının soruşturma başlatması isteniyordu.

suriye'nin, ucm'ye kaynak teşkil eden roma statüsü'ne taraf olmadığı ve bu nedenle mahkeme ile işbirliğine gitmeyebileceği de vurgulanan tasarıda, tüm ülkeler, bölgesel ve uluslararası örgütlerden ucm savcısına ve mahkemeye destek vermeleri talep ediliyordu.

salı günü bm üyesi 58 ülke, fransa’nın hazırladığı, suriye rejimini uluslararası savaş suçları mahkemesi’ne götürme yolunu açacak tasarıya destek verdiğini açıklamıştı. diplomatik kaynaklar abd’nin mektubu imzalamadığını ancak tasarıyı desteklediğini söyledi.

dördüncü suriye vetosu oldu

rusya ve çin veto yetkisini kullandığı için suriye'deki durumun ucm'ye gönderilmesi mümkün olamayacak.

rusya ve çin bundan önce üç defa daha rejimin suriye'de işlediği suçlar hakkında hazırlanan ve bmgk'ya gelen tasarılarda veto gücünü kullanmıştı.

daha önce rusya ve çin'in veto haklarını kullanmasıbirleşmiş milletler'in dünyada barış ve güvenliğin temini görevi konusunda eleştirilere sebep olmuş ve son genel kurulda bmgk'da reform taleplerine birçok ülke tarafından dile getirilmişti.

suriye insan hakları gözlemevi'ne göre, suriye’de dördüncü yılını süren iç savaşta ölü sayısı 162 bini geçti, bunların yaklaşık 9 bini çocuk. savaşta 2,5 milyondan fazla suriyeli ise yerinden oldu. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;