Türkiye

'Sağlıklı bir inceleme yapılamadı'

İçişleri Bakanlığı Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürüldüğü ve iki polis memurunun şehit edildiği saldırıyla ilgili bir açıklama yayınladı. Saldırıların kronolojisine yer veren açıklamada, olay yerine kasten zarar verildiği ve 'sağlıklı bir inceleme yapılamadığı' ifade edildi.

Konular: Türkiye

içişleri bakanlığı, diyarbakır baro başkanı tahir elçi'nin öldürüldüğü ve iki polis memurunun şehit olduğu saldırıya ilişkin yazılı açıklama yaptı. saldırının kronolojisini aktaran açıklamada, olay yeri inceleme ekibine yönelik saldırıyla soruşturmanın aksatılmak istendiği de ifade edildi:

"olayın aydınlatılmasını engellemek isteyen ve rahatsızlık duyan terörist unsurların yaptığı bu silahlı saldırılar nedeniyle olay yerine bilinçli olarak zarar verilmiş, heyet tahir elçi'nin hayatını kaybettiği noktada sağlıklı bir olay yeri incelemesi yapamadan ayrılmak zorunda kalmıştır. bölgeye emniyeti sağlamak üzere intikal eden emniyet güçleri ile örgüt mensupları arasında sıcak çatışmalar yaşanmaktadır. olayın en kısa süre içinde aydınlatılması ve faillerin bulunarak yargıya teslim edilmesi için gereken her şey yapılmaktadır."

saldırının kronolojisi

açıklamada ayrıca saldırı ve sonrasında yaşananların koronolojisi de paylaşıldı. cuma günkü bir saldırı nedeniyle aranan şüpheli bir şahsın sur bölgesine eylem hazırlığında olduğunun tespit edildiğini söyleyen bakanlık, cumartesi günü saat 10.50 sıralarında suriçi balıkçılarbaşı noktasında bir ticari aracın güvenlik güçlerince durdurulduğunu aktardı.

açıklamaya göre bu esnada araç içerisindeki şahıs görevlilere ateş ederek polis memuru ahmet çiftaslan'ı olay yerinde şehit etti. polis memuru cengiz erdur ise yaralı olarak kaldırıldığı dicle üniversitesi tıp fakültesi hastanesinde şehit oldu. polis memuru sinan tabur da olayda yaralandı.

saldırganlar yaya kaçtı

bakanlık, saldırının ardından şüphelilerin olay yerinden yaya olarak kaçtıklarını ve yaklaşık 100 metre mesafedeki 4 ayaklı minare olarak bilinen yere geldiklerini açıkladı. açıklamaya göre burada diyarbakır barosu başkanı ve baro üyelerinin basın açıklaması yaptığı sokakta polislerle çatışma çıktı.

baro başkanı tahir elçi bu esnada hayatını kaybetti. çatışma olay yerinde bulunan ve anadolu ajansı muhabiri aziz aslan elinden, doğan haber ajansı muhabiri ramazan yavuz ise omuzundan hafif yaralandı. bakanlık, olayla ilgili 2 mülkiye başmüfettişi ve 2 polis müfettişi görevlendirdi.

olay yeri incelenemedi

açıklamanın devamında, olay yerinin çevre güvenliğini sağlamaya giden ekiplere yönelik saldırılara yer verildi. güvenlik güçlerine 5 noktadan roketli saldırı düzenlendiğini söyleyen bakanlık, uzun namlulu silahlarla da ateş açıldığını kaydetti. olay yeri inceleme heyetine saldırı şöyle ifade edildi:

"saat 14.30 sıralarında ise cumhuriyet başsavcısı, olay yeri inceleme ekipleri ve avukatlarla birlikte olay yerinde incelemeler yapmak, delillerin kaybolmasını engellemek ve her yönü ile açıklığa kavuşması için gerekli çalışmalara başlamak için yola çıktıklarında, çevre güvenliğini sağlamak üzere giden güvenlik görevlilerine 5 ayrı noktadan roket atılmış ve heyete uzun namlulu silahlarla ateş edilmiştir."

diyarbakır cumhuriyet başsavcısı ramazan solmaz, bir başsavcı vekili, 2 cumhuriyet savcısı ve baro yönetim kurulu üyeleriyle birlikte, olay yeri incelemesi için tahir elçi’nin öldürüldüğü 4 ayaklı minare civarına gitti. saat 15.00 sıralarında başsavcı olay yerinde inceleme yaptığı esnada sırada, otomatik silah ve roketatarla saldırı yapıldı:

"yine olay yerinin güvenliğini sağlayan zırhlı kobra aracının geçişi esnasında tuzaklanmış bombanın patlatılması sonucunda zırhlı araç devrilmiştir. zırhlı araçta bulunan özel harekât şubesinde görevli 4 polis memuru hayati tehlike arz etmeyecek şekilde yaralanmış ve hastaneye kaldırılmıştır. olayın aydınlatılmasını engellemek isteyen ve rahatsızlık duyan terörist unsurların yaptığı bu silahlı saldırılar nedeniyle olay yerine bilinçli olarak zarar verilmiş, heyet tahir elçi'nin hayatını kaybettiği noktada sağlıklı bir olay yeri incelemesi yapamadan ayrılmak zorunda kalmıştır. bölgeye emniyeti sağlamak üzere intikal eden emniyet güçleri ile örgüt mensupları arasında sıcak çatışmalar yaşanmaktadır. olayın en kısa süre içinde aydınlatılması ve faillerin bulunarak yargıya teslim edilmesi için gereken her şey yapılmaktadır."

iki polis şehit

polis memuru ahmet çiftaslan'ın şehit edildiği saldırıda yaralanan polis memurlarından 47 yaşındaki cengiz erdur kaldırıldığı dicle üniversitesi tıp fakültesi hastanesi'nde şehit oldu. aynı olayda yaralanan diğer polis memurunun tedavisine ise hastanede devam ediliyor.

kaynak: dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;