Avrupa

Sarkozy siyasete dönüyor

Fransa'da yolsuzluk davalarıyla boğuşan eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy siyasete dönme kararı aldı. Sarkozy, yeniden eski partisinin lideri olmak istediğini açıkladı.

Konular: Fransa, Avrupa
2014'teki yerel seçimlerde eski cumhurbaşkanı Sarkozy'nin yolsuzluk skandalı partisi UMP'nin oylarını etkilemedi. [Fotoğraf: AFP-Arşiv]

facebook'taki sayfasından bir açıklama yayınlayan sarkozy, aylardır süren spekülasyonlara son noktayı koyup siyasete döneceğini resmen açıkladı. 2012'de sosyalist rakibi francois hollande'la girdiği yarışı kaybettikten sonra hakkındaki yolsuzluk davalarıyla boğuşan sağcı lider, "siyasi ailemin başkanlığına adayım" açıklamasını yaptı. 

fransa halkında 'umutsuzluğun' hakim olduğunu savunan 59 yaşındaki lider, "uzun süre düşündükten sonra fransız halkına yeni bir siyasi tercih sunma kararı aldım. halkla yaptığım istişarelerde bugün çaresizlik ile çıkışı olmayan bir yalnızlık arasında seçim yapmaya zorlanmış vatandaşlarımızın istikbali beni çok hırslandırdı" ifadelerini kullandı. 

59 yaşındaki lider, yolsuzluk davalarına rağmen 2017'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde fransız sağını toparlayacak tek lider olarak görülüyor. 

fransız kozmetik firmasından seçim kampanyası için 'haksız' finansman sağlamakla suçlanan sarkozy hakkında soruşturma başlatılmış durumda.

sarkozy davayı siyasi olarak nitelendirirken, sağcı seçmen de onu merkez sağı topalayabilecek tek lider olarak görüyor. sarkozy'nin sağdaki popülaritesinin arkasında skandallar, inişli çıkışı siyasi kariyer ve göçmenlerle romanlara karşı aldığı 'sınır dışı' politikaları yatıyor. 

sarkozy, cumhurbaşkanlığı döneminde almanya başkanı angela merkel ile birlikte türkiye'nin ab üyeliğine karşı cephenin ön saflarında yer aldı. 

şengen vizesinden çıkış vaadiyle gelmişti

macar asıllı bir göçmenin oğlu olan ve hukuk fakültesinde eğitim gören sarkozy, 28 yaşında paris’in banliyösü neuilly-sur-seine’in belediye başkanı seçilerek siyasi kariyere adım attı. 1983-2002 yılları arasında bu görevi yürüttü. 

belediye başkanı olduğu sırada başbakan edouard balladur’un kabinesinde 1993-1995 yılları arasında bütçeden sorumlu bakan olarak da görev aldı.
sarkozy, jacques chirac’ın cumhurbaşkanlığı sırasında ise 2002 ve 2005 yılları arasında iki dönem içişleri bakanlığı, aradaki kısa bir dönemde de maliye bakanlığı görevlerini yürüttü.
2012 yılına gelindiğinde ise, seçim kampanyası boyunca ‘fransa’nın ihtiyaç duyduğu kaptan’ rolüne sarıldı. ‘daha güçlü bir fransa’ için söz veren sarkozy, fransa ekonomisini ayağa kaldırmayı vaat etti.
diğer vaatleri arasında, iş kanununu gevşeterek fransa’nın geleneksel haftada 35 saat çalışma politikasına karşı mücadele etmek, ülke sınırları dışında çalışan şirketlere koyulan vergileri artırmak da vardı.
seçim kampanyası sırasında marine le pen liderliğindeki aşırı sağcı ulusal cephe’nin oylarını çalmaya çalışmakla eleştirilen sarkozy, yasal göçü yılda 190 binden 100 bine indirmeyi ve sınır kontrollerinin sıkılaştırılmaması halinde schengen (şengen) antlaşması'nı askıya alma sözü de verdi.

ancak, 6 mayıs 2012 pazar günü sandıklar açıldığında sarkozy dönemi de kapanmış oldu. 

sağcı lider sosyalist parti'nin adayı hollande'a yenildi. 

kaynak: reuters, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;