Türkiye

Şemdinli'de 39'ar yıl hapis

Kitapçıya bomba atmaktan yargılandıkları davada askeri mahkemenin serbest bıraktığı iki astsubay ve bir itirafçı, altı yıl sonra aynı cezayı aldı.

Haberin Öne Çıkanları

Krokiler yakalanmıştı

Büyükanıt'a suç duyurusu

Savcı meslekten atılmıştı

Saldırganların binmeye çalıştıkları 30 AK 933 plakalı otomobilin, Hakkâri Jandarma Komutanlığı'na ait olduğu belirlenmişti. [AA]
hakkari'nin şemdinli ilçesi'nde bulunan umut kitabevi'ne bomba atarken suçüstü yakalanan astsubaylar ali kaya, özcan ildeniz ve pkk itirafçısı veysel ateş'e 39'ar yıl hapis cezası verildi. 
 
van 3. ağır ceza mahkemesi'nde görülen duruşmada, bir kişinin yaşamını yitirdiği saldırıyla ilgili savcının talep ettiği 39 yıl 10 ay 27'şer günlük hapis cezaları mahkeme tarafından karara bağlandı.
 
davanın karar duruşmasında savcı mütaalasını tekrar etti, müdahil avukatlar ise saldırının arkasında karmaşık bir örgüt yapısının bulunduğunu belirterek üç isimden etkin pişmanlıktan yararlanmayı düşünmelerini istediler. avukatlar, ali kaya, özcan ildeniz ve veysel ateş'e bildiklerini anlatmaları karşısında ikinci bir yaşam şansı yakalayabileceklerini söyledi.
 
dönemin kara kuvvetleri komutanı orgeneral yaşar büyükanıt'ın örgütün tepesinde yer aldığını savunan avukatlar, üç kişinin türk ceza kanunu'nun (tck) 302'inci maddesine göre cezalandırılmasını istedi. sanık avukatları ise, müdahil avukatlarına etkin pişmanlık önerileri için 'teşekkür' etti ve beraat istedi.
 
mahkeme heyeti, kaya, ildeniz ve ateş'i 39 yıl 10 ay 27 günlük cezalara çarptırdı.

kroki ve adresler bulunmuştu
 
9 kasım 2005 tarihinde gerçekleşen saldırıda yakalanan astsubaylar ve itirafçının bulunduğu araçta, infaz edilecek kişilerin ev ve işyeri adresleri ile telefon numaralarının bulunduğu ajanda, krokiler ile birçok yazılı belge bulunmuştu. 
 
olayla ilgili başlatılan soruşturmada astsubaylar kaya ile ildeniz 28 kasım'da van'da tutuklanarak askeri cezaevine konuldu. van 3. ağır ceza mahkemesi'nde 19 haziran 2006 tarihinde yapılan duruşmada, kaya ve ildeniz'e 'adam öldürmek, çete kurmak ve adam öldürmeye teşebbüs etmek' suçlarından 39 yıl 10 ay 27'şer gün hapis cezası verildi. mahkumiyet kararları yargıtay tarafından bozuldu ve dosyanın gönderildiği askeri mahkeme'de sanıklar ilk duruşmada tahliye edildi.
 
12 eylül 2010 tarihinde referandumla gerçekleşen anayasa değişikliğinin ardından, dava askeri mahkemeden yeniden sivil mahkemeye taşındı ve dosya dört yıl sonra yeniden van 3. ağır ceza mahkemesi'ne geldi. mahkeme, 8 haziran 2011 tarihinde üç kişi için tutuklama kararı vermişti.
 
savcı sarıkaya meslekten atılmıştı

van cumhuriyet başsavcısı ferhat sarıkaya tarafından hazırlanan ilk iddianamede dönemin kara kuvvetleri komutanı yaşar büyükanıt'ın ismi geçmiş, ardından savcı hakimler ve savcılar yüksek kurulu (hsyk) kararıyla meslekten men edilmişti.
 
savcı sarıkaya, hazırladığı iddianamede van asayiş kolordu komutanı korgeneral selahattin uğurlu ile hakkari dağ ve komando tuğay komutanı tuğgeneral erdal öztürk için, büyükanıt'ın diyarbakır'da 7. kolordu komutanılığı yaptığı dönemde suç işlemek için çete kurduğuna yer vermişti. sarıkaya, büyükanıt hakkında ayrıca 'sahte belge düzenlemek' ve 'görevi kötüye kullanmak'tan da soruşturma yürütülmesi istemişti.
 
'tanırım iyi çocuktur'
 
saldırının ardından orgeneral yaşar büyükanıt, ali kaya için "tanırım, iyi çocuktur" demiş, bir basın toplantısında astsubaylara 39'ar yıl hapis cezası verilmesini "hukuk cinayeti" şeklinde nitelendirmişti.
 
büyükanıt hakkında, yıllar sonra bu sözleri nedeniyle yapılan suç duyurusu kabul edilmişti.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

 
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;