IŞİD

Sincar'da sokak çatışmaları

Ağustos'tan beri IŞİD'in Sincar bölgesine uyguladığı kuşatmayı delen peşmerge, kasabanın merkezinde IŞİD ile çatışmaya girdi. Peşmerge Sincar Dağı'nda mahsur kalan Ezidilere yardım ulaştırdı.

Sincar Dağı'nda hala 10 bin Ezidi olduğu tahmin ediliyor. [Fotoğraf: Reuters]

peşmerge güçleri abd öncülüğündeki koalisyonun hava desteği ile sincar merkezine doğru ilerleyişini sürdürürken, aylar sonra sincar dağları'ndaki işid kuşatmasının delinmesinin ardından sığınmacılara insani yardım ulaştırmaya başladı.

sincar dağları'nı ele geçirdikten sonra kasabaya giren peşmerge güçleri kasaba içinde işid ile çatışmaya devam ediyor.

peşmerge komutanlarından kasım şeşo, sincar'ın tamamını henüz kontrollerine alamadıklarını, ilçe merkezindeki çatışmaların sürdüğünü belirtti. kürdistan demokrat partisi'nin resmi sitesinde açıklamasına yer verilen şeşo, işid'in, "intihar saldırıları" ve "etrafa" kurduğu bombalı tuzaklarla peşmergeyi durdurmaya çalıştığını ifade etti.

afp haber ajansına göre peşmerge musul’un batısında yer alan telafer kasabasını işid’in elinden almak için de bir saldırı başlattı. 

sincar dağı'na giden yol sincar-rabia ve sincar-telafer yolu ise peşmergenin kontrolüne girdi.

koalisyon destek veriyor

abd öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait savaş uçakları da hava saldırılarıyla peşmergeye destek veriyor.

musul'un ezidi nüfusuyla bilinen sincar ilçesi, peşmerge güçlerinin 3 ağustos'ta çekilmesiyle işid'in eline geçmişti. bunun üzerine ilçe ve köylerini terk eden 30 bin yezidi, sincar dağı'na sığınmıştı.

kaçan ezidilerin 20 bini, güvenli kara koridorunun açılmasıyla pyd'nin silahlı kanadı ypg kontrolündeki suriye sınırı güzergâhından irak'ın duhok iline nakledilmişti. dağda bir hafta aç ve susuz kalan ve saatler süren yolculuğun ardından kurtulan ezidilerin yaşadıkları, dünyanın dikkatini çekmişti.

sincar dağı'nda hala 10 bin ezidi olduğu tahmin ediliyor. irak hükümeti de helikopterlerle bölgedeki ezidilere belli aralıklarla insani yardım ulaştırıyor.

kaynak: al jazeera, afp ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;