Mısır'da darbe dönemi

Sisi karşıtı kampanya Mısır'ı böldü

Mısır'da Sisi'nin cumhurbaşkanlığı adaylığına karşı olan muhaliflerin Twitter üzerinden başlattığı "#P......e_ Oy_Verin" etiketli kampanya bir günde 100 milyondan fazla kişiye ulaştı. Sisi taraftarları ise "Twitter kapansın" diyor.

Konular: Ortadoğu, Mısır
3 Temmuz'daki darbenin lideri Sisi'nin destekçileri Twitter'da Sisi'nin cumhurbaşkanlığı adaylığına destek kampanyası başlatmıştı. [Reuters]

sosyal medya etiket analiz sitesi keyhole, sisi’yi aşağılayan küfür içerikli ifadenin kullanıldığı etiketin twitter’da sadece oluşturulduğu gün on binlerce kez kullanıldığını ve yüz milyondan fazla kişiye ulaştığını açıkladı. analiz sitesine göre, küfürlü etiketin kullanıldığı tweetlerin ulaştığı kesimin yüzde 23’ü mısır dışından.

küfür içerikli etiketin ortaya çıkması mısır’da cumhurbaşkanlığı adaylığını açıklayan 3 temmuz’daki darbenin lideri abdulfettah sisi’ye destek veren “sisi’ye oy vereceğim” ve “yaptığın iyiliği tamamla” etiketlerinin sosyal medya sitesinde paylaşılmasından sonra gerçekleşti.

etiketin sisi karşıtları arasında yayılması sosyal medya sınırlarını aştı. küfür içerikli slogan mısır’da 28 mart cuma günü yapılan protestolarda da göstericiler tarafından kullanılmıştı. küfürlü ifade mısır’da aynı zamanda duvar yazısı olarak da göze çarpıyor.

"ihvan destekli bir karakter suikastı"

kullanılan küfürlü ifade mısır kültürüne göre çok aşağılayıcı ve ağır bir ifade olarak görülüyor. ifadenin sosyal medyada çok sık biçimde kullanılması birçok söyleşi programı sunucusu tarafından kınandı.

cbc tv sunucusu hayri ramazan, twitter’da kullanılan küfür içerikli ifadenin “terör örgütü müslüman kardeşler tarafından desteklenen bir karakter suikastı” olduğunu söyledi.

birçok tv sunucusu ise "twitter'ı kapatın" çağrısı yaptı. 

mısır’da yüksek seçim kurulu, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 3 temmuz’da gerçekleşen ve ülkenin seçilmiş ilk cumhurbaşkanı muhammed mursi’yi görevinden uzaklaştıran darbeden yaklaşık 10 ay sonra, 26-27 mayıs’ta gerçekleşeceğini duyurmuştu.

darbenin lideri abdulfettah sisi, 26 mart çarşamba günü televizyonda yaptığı konuşmada savunma bakanlığı’ndan istifa ettiğini ve cumhurbaşkanlığına aday olduğunu açıklamıştı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;