Mısır'da darbe dönemi

Mısır’da darbe karşıtı gösteriler

Başkent Kahire’de darbe karşıtları Cuma namazının ardından protesto gösterileri düzenledi. Bazı bölgelerde polis ile göstericiler arasında gerginlik yaşandı. Polis göstericilere karşı göz yaşartıcı gaz bombaları ve plastik mermi kullandı.

Konular: Ortadoğu, Mısır
Mısır güvenlik güçleri Kahire Üniversitesi'deki gösteriye müdahale etti. [AFP-Arşiv]

kahire üniversitesi'nin bahçesinde toplanan öğrenciler cuma namazının ardından cumhurbaşkanlığına adaylığını açıklayan eski savunma bakanı ve ordu komutanı abdülfettah es sisi aleyhine sloganlar attı. ellerinde “askeri darbeye hayır”, “meşru cumhurbaşkanı mursi” gibi ifadeler bulunan dövizler taşıyan öğrenciler, polisin üniversite kapısında güvenlik önlemi alması üzerine, içeri girmemesi için kapıları kapattı.

öğrencilerin bir kısmı ise üniversitenin dışında gösteri düzenledi. polis buradaki kalabalığa göz yaşartıcı bomba ve plastik mermi ile müdahale etti.

bazı göstericiler müdahale sonucu yaralandı. öğrencilerin bazıları ise gözaltına alınarak, polis araçlarına bindirildi.

çok sayıda öğrenci gözaltında

ezher üniversitesi'nde de cuma namazının ardından gösteriler vardı. üniversitenin ana binalarına giden yollar güvenlik güçleri tarafından kapatılarak öğrencilerin buralara girmesine izin verilmedi.

bölgede bulunan kaynakların aktardığına göre, üniversite yönetiminin güvenlik güçlerine izin vermesi üzerine kampüslerin bulunduğu alana giren polis, onlarca öğrenciyi gözaltına aldı.

kahire’nin al ubur bölgesinde ise göstericiler cuma namazının ardından sloganlar atarak anayola doğru yürüdü.

burada bulunan bir anayolu trafiğe kapatan darbe karşıtları basın açıklaması okudu. sisi’nin cumhurbaşkanı olamayacağını ifade eden göstericiler, meşru cumhurbaşkanının mursi olduğunu söyledi.

iskenderiye’de de yoğun güvenlik önlemleri vardı.  kentin anayolları ve büyük meydanlarına giriş ve çıkışlarda sıkı aramalar yapıldı. durumundan şüphelenilen birçok kişi gözaltına alındı.

darbe karşıtları ise ara sokaklarda ve cami çevrelerinde gösteriler düzenledi. kentin amarat semtinde düzenlenen gösteriye çok sayıda darbe karşıtı protestocu destek verdi.

bölgede bulunan al jazeera kaynaklarına göre kentin bazı bölgelerinde sokak aralarında gençlerin düzenlediği gösterilere polis müdahale etti. bazı protestocular gözaltına alındı.

minya, dimyat, suveyş, nasr city, el-feyyum, port said, nil deltası, eş-şarkıyye ve beni süveyf'te de cuma namazın ardından protestolar düzenlendi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;