Balkanlar

Sistematik tecavüz mağdurlarına yardım

Kosova Savaşı’nda sistematik tecavüze uğrayan yaklaşık 20 bin kadına 15 sene sonra sağlık, ev ve iş yardımı yapılacak.

Konular: Kosova, Avrupa
Kosova Meclisi'nin olağandışı toplantısında 120 sandalyeli meclisin feshi için 90 milletvekili 'evet' oyu kullandı. [AP]

kosova meclisi, 1998 yılının şubat ayından 1999 yılının haziran ayına kadar süren savaşta tecavüze uğrayan kadınlara yardım kararı aldı. savaş mağdurlarına sağlık, ev ve iş yardımı yapılacak.

perşembe günkü oylama, sırp güçlerinin arnavut kadınlara sistematik tecavüzü konusunda atılan ilk somut adım oldu.

oylamada 69 milletvekili kabul, 9 milletvekili ise ret oyu verdi.

uluslararası af örgütü gibi sivil toplum kuruluşları aylardır kosovalı yetkililere konu hakkında baskı yapıyordu. kosova cumhurbaşkanı atifete yahyaga da kararı olumlu karşıladı.

'6 binden fazla kişi kayıp'

1998 yılında sırbistan kontrolündeki askerler, polis ve milis güçler, yönetime direnen arnavutlara harekât başlatmıştı. kosova’da yaklaşık 800 bin arnavut bu dönemde yurdundan oldu. 200 bine yakın sırp da sırbistan ve karadağ’a göç etti.

çatışmalarda 6 binden fazla kişi ‘kayıp’ olarak kayıtlara geçti, 1770’i hakkında ise 15 yıl geçmesine rağmen, henüz bir bilgiye ulaşılamadı.

sırbistan, 2008’de bağımsızlığını ilan eden kosova’yı tanımıyor.

kaynak: al jazeera ve ap

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;