Türkiye

Sperm dondurmada evlilik şartı yok

Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği tıbbi zorunluluk şartlarını taşıyıp yumurta veya spermlerini dondurmak isteyenlerde evlilik koşulu aranmıyor.

Konular: Sağlık
Dondurulan üreme hücreleri ve gonad dokuları, kişinin yıllık protokol yenilememesi, isteği ve ölümü durumunda imha ediliyor. [Fotoğraf: AFP]

sağlık bakanlığı'nın yayınladığı genelgeye göre, tıbbi zorunluluk kriterlerini taşıyıp üreme hücresi ve gonad dokusunu donduracaklarda evlilik şartı aranmıyor. yumurta rezervi düşük olup çocuğu bulunmayan veya ailesinde erken menopoz görülen kadınlar için ise sağlık bakanlığı ya da üniversite hastanelerinden rapor isteniyor.

erkeklerde cerrahi yöntemlerle sperm elde edilmesi, kemoterapi ve radyoterapi gibi gonad hücrelerine zarar veren tedavi, testislerin alınması ve benzeri üreme fonksiyonlarının kaybedilmesine yol açacak ameliyat ve çok az sayıda sperm olması koşullarında gerçekleştiriliyor.

kadınlarda ise kemoterapi ve radyoterapi gibi gonad hücrelerine zarar veren tedavi, yumurtalıkların alınması gibi üreme fonksiyonlarının kaybedilmesine yol açacak ameliyat, düşük yumurtalık rezervi olup henüz doğurmamış veya ailesinde erken menopoz bulunduğunun üç uzman tabipten oluşan sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi durumunda saklama işlemi yapılabiliyor. 

dondurulan üreme hücreleri ve gonad dokuları, kişinin yıllık protokol yenilememesi, isteği ve ölümü durumunda imha ediliyor.

transfer edilebiliyor

çiftlerden fazla embriyo elde edilmesi durumunda dondurma işlemi eşlerden her ikisinin rızası alınarak yapılabiliyor. saklama süresinin bir yılı aşması halinde her yıl embriyonun saklanması için çiftlerin, taleplerinin devam ettiğini belirten imzalı dilekçe vermesi gerekiyor.

eşlerin birlikte talep etmesi, eşlerden birinin ölümü veya boşanmanın hükmen sabit olması halinde ya da belirlenen süre son bulduğunda saklanan embriyolar imha ediliyor. numuneler, merkezlerde en fazla beş yıl süreyle saklanabiliyor, bu sürenin uzaması ise bakanlığın iznine tabi bulunuyor.

saklanan dondurulmuş embriyo ve/veya gonad dokusu/hücresi gerekli şartların sağlanması durumunda başka bir merkeze transfer edilebiliyor.

kaynak: anadolu ajansı
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;