İsveç

Stockholm Belediye Başkanı: Savaştan kaçanlara kapılarımız açık kalacak

İsveç'in başkenti Stockholm'de dört kişinin hayatını kaybettiği, 15 kişinin yaralandığı kamyonlu saldırının ardından konuşan belediye başkanı Karin Wanngard, "Biz açık bir kentiz ve ülkelerindeki savaştan, terörizmden kaçıp buraya gelenlere kapılarımızı açmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Konular: İsveç

isveç'in başkenti stockholm'de 7 nisan'da gerçekleştirilen dört kişinin hayatını kaybettiği, 15 kişinin yaralandığı kamyonlu saldırının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan belediye başkanı karin wanngard, "göçmenlik hep gündemimizde olacak. biz açık bir kentiz ve ülkelerindeki savaştan, terörizmden kaçıp buraya gelenlere kapılarımızı açmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

bir kişi gözaltında

drottninggatan caddesinde kamyonla kalabalığın arasına girerek gerçekleştirilen saldırının ardından 39 yaşındaki özbek asıllı bir kişi gözaltına alındı. gözaltına altındaki şüphelinin, kamyonu kullanan kişi olup olmadığı ile ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.

 

Fotoğraf: Reuters

saldırıda kullanılan kamyonun bir bira şirketine ait olduğu, teslimat yaptığı sırada çalındığı açıklandı.

işid avrupa'da benzer saldırılar düzenledi

Grafik: Al Jazeera Türk

işid, 2014'te destekçilerine batı ülkelerine yönelik saldırı çağrısı yapmış, bu saldırıların askeri ekipmana sahip olmaksızın bıkaç, taş ve araçları insanların üzerine sürerek nasıl gerçekleştirilebileceğine yönelik yönergeler yayınlamıştı. 

isveç'teki saldırıyı henüz üstlenmemiş olsa da işid, avrupa kentlerinde son aylarda benzer saldırılar düzenledi.

temmuz 2016'da fransa'nın nice kentinde fransız ihtilâli'nin yıldönümünde düzenlenen bastille günü kutlamalarında bir kişi kamyonla kalabalığa dalmış, 84 kişi ölmüştü.

aralık 2016'da almanya'nın başkenti berlin'de noel pazarına düzenlenen benzer saldırıda da 12 kişi hayatını kaybetmişti.

ingiltere'nin başkenti londra'da ise, 22 mart'ta parlamento binası yakınındaki westminster köprüsü üzerinde bir araç yayalara çarpmıştı. daha sonra parlamento binası önünde bir polis memuru bıçaklanarak öldürülmüştü. saldırıda 5 kişi hayatını kaybetmiş, 40 kişi de yaralanmıştı.

bu saldırıları işid üstlenmişti.

kaynak: afp, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;