İsveç

SVT: Kamyonda patlayıcı vardı

İsveç polisi 4 kişinin ölümüne, 15 kişinin yaralanmasına yol açan Stockholm'deki kamyonlu saldırıyı gerçekleştirdiği iddiasıyla bir şüpheliyi gözaltına aldı. İsveç devlet televizyonu,kamyonun kasasında bir çanta dolusu patlayıcı madde bulunduğunu belirtirken, tutuklanan kişinin inşaat işçisi olarak İsveç'te çalışan Özbek uyruklu biri olduğunu duyurdu.

Konular: Avrupa, İsveç, IŞİD
[Fotoğraf: Reuters]

isveç polisi cumartesi sabahı yaptığı açıklamada, başkent stockholm'de 4 kişinin ölümüne 15 kişinin de yaralanmasına yol açan kamyonlu saldırıyla ilgili bir kişiyi gözaltına aldıklarını açıkladı.  polis sözcüsü lars bystrom, şüphelinin kalabalığın arasına giren kamyonun şöförü olduğunun değerlendirildiğini belirtti ve "onunla irtibatlı olan kişiler olabilir ancak bunu şu anda bilmiyoruz" dedi. şüpheli stockholm'ün kuzey banliyolarından birinde gözaltına alındı.

isveç devlet televizyonu svt, kamyonun kasasında bir çanta dolusu patlayıcı madde bulunduğunu belirtirken, tutuklanan kişinin inşaat işçisi olarak isveç'te çalışan özbek uyruklu biri olduğunu duyurdu.

saldırı çalıntı kamyonla yapıldı

cuma günü isveç'in başkenti stockholm'deki drottninggatan caddesinde bir kişi kamyonla önce kalabalığın arasına, sonra da insanlara çarpa çarpa bir mağazaya girdi. yerel saatle 15:00 civarında meydana gelen saldırıda en az 4 kişi öldü, 15 kişi yaralandı. pisveç polisi olayın "terör saldırısı izlenimi verdiğini" belirtti. isveç başbakanı stefan löfven de, "stockholm saldırıya uğradı. her şey, bunun bir terör eylemi olduğunu işaret ediyor" açıklamasını yaptı. şu ana kadar saldırıyla ilgisi olduğu değerlendirilen bir kişi gözaltına alındığını açıklamıştı.

saldırıda kullanılan kamyonun bir bira şirketine ait olduğu, teslimat yaptığı sırada çalındığı açıklandı.

işid avrupa'da saldırmıştı

isveç'teki saldırıyla ilgili bir açıklama olmasa da işid avrupa kentlerinde son aylarda benzer saldırılar düzenledi.

Grafik: Al Jazeera Türk

temmuz 2016'da fransa'nın nice kentinde fransız ihtilâli'nin yıldönümünde düzenlenen bastille günü kutlamalarında bir kişi kamyonla kalabalığa dalmış, 84 kişi ölmüştü.

aralık 2016'da almanya'nın başkenti berlin'de noel pazarına düzenlenen benzer saldırıda da 12 kişi hayatını kaybetmişti.

ingiltere'nin başkenti londra'da ise, 22 mart'ta parlamento binası yakınındaki westminster köprüsü üzerinde bir araç yayalara çarpmıştı. daha sonra parlamento binası önünde bir polis memuru bıçaklanarak öldürülmüştü. saldırıda 5 kişi hayatını kaybetmiş, 40 kişi de yaralanmıştı.

bu saldırıları işid üstlenmişti.

kaynak: reuters, afp, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;