Afrika

Sudan’da rejim karşıtı cephe büyüyor

Devlet Başkanı Ömer El Beşir rejimini devirmek için kurulan koalisyon, Mavi Nil ve Nuba dağı vilayetlerinde Beşir hükümetiyle savaşan SPLM-North hareketini ve Darfur’da üç silahlı hareketi kapsıyor.

Haberin Öne Çıkanları

Karşılıklı suçlamalar

'Bir sonraki Arap devrimi'

Çatışmalar sürüyor

Kuzey Darfur'daki savaş kalıntıları. [UN News Centre]

kuzey sudan halkçı hareketi (splm-north)  lideri malik akar sudan rejimini devirme amaçlı devrimci cephenin sadece dört hareketle sınırlı kalmayacağını ve bütün sudan muhalefetini kapsayacağını belirtti. sudan hükümeti de güney sudan hükümetini bu koalisyonu kollamakla suçlarken güney sudan hükümeti suçlamaları yalanladı.

malik akar, hareketinin hartum hükümetiyle klasik ve organize çete savaşı olmak üzere iki yöntemle savaşacağını sözlerine ekledi.

akar, sudan uçaklarının bombardımanına maruz kalan bölgelerde zarar gören vatandaşlara, güney sudan ve etiyopya’daki mültecilere insani yardımlarda bulunulmasını istedi.

dört isyancı sudan hareketi devlet başkanı ömer el beşir rejimini devirmek için ‘sudan devrim cephesi’ adıyla bir koalisyon oluşturduklarını açıklamıştı.

koalisyon, mavi nil ve nuba dağı vilayetlerinde beşir hükümetiyle savaşan splm-north hareketini ve darfur’da üç silahlı hareketi kapsıyor.

karşılıklı suçlamalar

hartum’daki sudan hükümeti bu koalisyonu güney sudan sudan hükümetinin kolladığı düşmanca bir eylem olarak niteliyordu. hartum, darfur, güney kardafan ve mavi nil vilayetlerindeki isyancı hareketlerin koalisyonunu hafife alarak bu durumun bu hareketlerin içindeki karışıklığı yansıttığını belirtti.

sudan enformasyon bakanı kemal abid "isyancı hareketlerin getirdiği yeni bir şey yok. içlerinden bazıları geçiş döneminde katıldıkları birçok siyasi programda, ulusal veya eyalet düzeyinde bir şeyler sunmakta başarısız oldular" diye konuştu.

buna karşın güney sudan cumhuriyeti ulusal meclisi'ndeki çoğunluğun lideri atem garang, hükümetinin böyle bir koalisyonla ilişkisi olduğu iddialarını yalanladı.

garang, al jazeera’ya yaptığı açıklamada hartum’un güney sudan hükümetini suçlamasındaki amacının güneydeki hükümete isyan eden kesimleri desteklemek için zemin hazırlamak olduğunu belirtti.

'bir sonraki arap devrimi'

diğer yandan sudan’daki muhalif liderlerden birisi, ekonomik krizden dolayı öfke ve rahatsızlıkların artması sebebiyle sudan’ın bir sonraki arap devrimine sahne olabileceğini belirterek hükümet baskısının mısır’da hüsnü mübarek rejimini devrilmeden önceki baskılardan daha kötü olduğunu ilave etti.

sudan’daki belli başlı muhalif partileri sancağı altında toplayan ulusal uzlaşma güçleri koalisyonları genel başkanı faruk ebu isa ‘ rejimin akıbeti başarısızlıktır. muhalefetle rejimin reforma edilme imkanının olmadığında hemfikir olduk’ dedi.

isa, iktidar partisinin sudan’ın arap baharından etkilenmediğini belirttiğini ilave ederek ‘sudan nasıl istisna olabilir? sudan mısır ve tunus’tan daha fazla devrime aday’ şeklinde konuştu.

baskı, insan haklarına saygı gösterilmemesi ve başka siyasi haklar üzerindeki sınırlamalarla ilgili olarak ebu isa sudan’daki şartların daha kötü olduğunu belirterek mısır’da bazı hakların olduğunu ancak burada hukukun üstünlüğünün bulunmadığını, yargının yüzde 100 oranında iktidar partisine bağlı olduğunu ifade etti.

sudan yüksek fiyat artışlarını protesto etmek üzere başkent hartum ve ülkenin doğusunda küçük çaplı gösterilere sahne olmuş ancak güvenlik güçleri gösterileri püskürtüp ayırmıştı.

sudan, ekonominin hayat damarı olan güney sudan’ın petrol üretiminin çoğunluğunu almasından bu yana ekonomik krizlerle mücadele ediyor. geçtiğimiz temmuz ayında güney sudan bağımsız bir devlet olarak sudan’dan ayrılmıştı.

kaynak: al jazeera, ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;