Afrika

'Sudanlı örgüt lideri öldürüldü'

Askeri yetkililer, Darfur’da faaliyet gösteren Adalet ve Eşitlik Hareketi'nin başındaki isim Halil İbrahim'i ölü ele geçirdiklerini açıkladı.

Haberin Öne Çıkanları

Çatışmada ele geçirildi

Darfur'un en etkin örgütlerinden

İbrahim, 2010 yılında Katar'da düzenlenen barış görüşmelerine katılmıştı.
İbrahim, 2010 yılında Katar'da düzenlenen barış görüşmelerine katılmıştı. [Reuters]

'Kaddafi ile birlikte savaştılar'

adalet ve eşitlik hareketi eylül ayında, mayıs 2010’dan beri libya’da bulunan halil ibrahim’in, bu ülkede meydana gelen iç savaş sonrasında, sudan’a geri döndüğünü açıklamıştı. uzmanlar, örgüt üyelerinin, devrik lider muammer kaddafi’nin yanında savaştığını ifade ediyor. ibrahim’in, önce çad’a gitmeye çalıştığı, faka bu ülkenin örgüt liderinin girişini reddetmesi sonrasında sudan’a döndüğü ifade edilmişti.

sudan ordusu, darfur bölgesinin en güçlü silahlı örgütü olarak görülen adalet ve eşitlik hareketi’nin liderini öldürdüklerini duyurdu.

ordu tarafından pazar günü erken saatlerde yapılan açıklamada, örgüt lideri halil ibrahim’in, kuzey kordofan bölgesinde meydana gelen çatışmada ele geçirildiği belirtildi.  

sudanlı askeri yetkililer cumartesi günü, ‘adalet ve eşitlik hareketi’nin sivillere karşı düzenlediği saldırılar ve meydana gelen yağma olayları sonrasında’, kuzey kordofan-darfur sınırına operasyon düzenlendiğini duyurmuştu.

açıklamada, ibrahim’in, güney sudan’a ulaşmaya çalışırken çıkan çatışmada öldürüldüğü ifade edildi. adalet ve eşitlik hareketi ise konu hakkında henüz bir açıklama yapmadı.

batı darfur bölgesinin en güçlü yönetim karşıtı silahlı yapılanması olarak görülen örgüt, perşembe günü örgüt militanlarının kordofan’a doğru ilerlediğini açıklamıştı.

bağımsızlık şiddet olaylarını bitirmedi

devlet başkanı ömer el beşir liderliğindeki hükümetin arap taraftarı olduğunu ve siyah afrikalı nüfusu bastırdığını iddia eden adalet ve eşitlik hareketi, 2003 yılından beri sudan yönetimine karşı silahlı mücadele veriyor. birleşmiş milletler, darfur sorunu çerçevesinde ülkede 300 bin kişinin öldüğünü belirtirken, sudan hükümeti, ölü sayısının 10 bin seviyesinde olduğunu iddia ediyor.

hükümet, temmuz ayında özgürlük ve adalet hareketi adlı örgüt ile katar arabuluculuğunda bir anlaşma imzalamış, adalet ve eşitlik hareketi ise metni imzalamayı reddetmişti. örgüt, şubat 2010’da imzaladığı ateşkes anlaşmasını ise, merkezi hükümetin darfur’a yeni operasyonlar düzenlediği gerekçesiyle kısa zamanda bozmuştu.

güney sudan, bölgede düzenlenen referandum sonrasında temmuz ayında bağımsızlığını ilan etmişti. yirmi yıldır süren iç savaşı sona erdiren gelişme sonrasında, beşir yönetimi, sınır üzerindeki silahlı örgütlere karşı mücadelesini sürdürüyor. taraflar, bu durumdan dolayı birbirlerini suçluyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;