Suriye'de iç savaş

Suriye Kürtleri yol ayrımında

PYD dışındaki Suriye Kürt Partileri, PYD ile birlikte kurdukları Kürt Yüksek Konseyi’ne katılımlarını PYD’nin rejimle işbirliği yaptığı gerekçesiyle askıya aldı.

Haberin Öne Çıkanları

Suriye Kürtleri arasında görüş ayrılığı

Kürt Yüksek Konseyi askıya alındı

PYD, Suriye'nin kuzeyindeki bazı Kürt bölgelerinde özerk meclis oluşturacağını açıkladı. [AFP]

pkk ile ilintili demokratik birlik partisi’nin (pyd) suriye’de kontrolü ele geçirdiği bölgelerde kantonlar kuracağını açıklamasının ardından suriyeli kürt partilerin kendi içlerindeki mücadele hız kazandı.

pyd dışındaki suriyeli kürt partilerin oluşturduğu kürt ulusal konseyi (enks), pyd ile birlikte kurdukları kürt yüksek konseyi'ndeki faaliyetlerini askıya aldı. 

suriyeli kürt siyasetçi ve suriye ulusal koalisyonu (suk) eski başkanı abdulbasit seyda, al jazeera’ye, ensk’nın bu kararının arkasında pyd’nin rejimle işbirliğine devam etmesi olduğunu söyledi; “her ne kadar pyd rejimle işbirliği yapmadığını iddia ediyorsa da bu doğru değil, ayrıca erbil anlaşmasının hiç bir kuralına da uymuyorlar,” dedi.

erbil anlaşması işlemedi 

kürt yüksek konseyi, irak kürdistan özerk bölgesi başkanı mesut barzani’nin arabuluculuğuyla geçtiğimiz yıl haziran'da yapılan ve temmuz ayında da yinelenen erbil anlaşması'ndan sonra kurulmuştu.

erbil anlaşması'na göre, pyd ve diğer kürt partileri, ağırlıklı olarak kürtlerin yaşadığı bölgelerde güvenliği sağlamak için ortak komiteler ve ortak otorite oluşturacak, uluslararası toplumla iletişim için ortak komisyonlar kuracaktı.  

ancak birbirlerini suçlayan ensk ve pyd arasındaki  mücadele erbil anlaşması'ndan sonra da devam etti. pyd dışındaki kürt partileri, pyd’yi "tek taraflı kararlar almak"ve "silahlarını diğer kürt partilerine karşı da kullanmak"la itham etti.

erbil anlaşmasının yapıldığı dönemde, kürt partileri suriye muhalefeti içinde temsil edilmiyorlardı. ancak enks eylül ayında suriye muhalif ve devrimci ulusal güçleri koalisyonu'na (smdk) katılma kararı almış, kasım ayında da istanbul’da yapılan bir toplantıda smdk içindeki  kürt temsiliyeti arttırılmıştı.

pyd ve diğer suriyeli kürt partilerin arasındaki sorunlar, barzani’nin 16 kasım’da diyarbakır’a yaptığı ziyaret sırasında ele alınmıştı.

pyd’nin özerklik arayışı

barzani’nin türkiye ziyaretinden bir kaç gün önce pyd, kontrolü ele geçirdiği bölgelerde geçici kanton yönetimi kurmak için kurucu meclis oluşturduğunu ilan etti.  pyd kaynakları bu yönetimin geçici olacağını iddia etse de ensk içindeki diğer partileri ikna edemedi. irak kürdistan özerk bölgesi yönetimi de pyd’nin kararının "tek taraflı" olduğu açıklamasını yaptı.

pyd, temmuz 2012'den beri suriye'nin kuzeyindeki afrin, ayn el arap (kobani), amude ve el malikiye'yi (derik) kontrol ediyor. kamışlı'daki bazı devlet binalarına da pyd bayrağı çekili. pyd 2013 temmuz ayında ise ras el ayn'ın (serekaniye) kontrolünü ele geçirdi.

cenevre-2’de kürtlerin temsili

suriye’deki iç savaşa çözüm bulma amacıyla 22 ocak’ta yapılması beklenen cenevre-2 uluslararası konferansı'na ilişkin de pyd ve diğer kürt partileri arasında görüş ayrılığı var.

suriye rejimiyle işbirliği yapmadığını iddia eden pyd’den bir heyet 27 kasım’da, bm ve arap birliği suriye özel temsilcisi lakhtar brahimi ile görüştü. pyd resmi web sitesinde yer alan  habere göre bu toplantıda pyd heyeti brahimi’ye, suriye kürtlerinin cenevre toplantısında kürt yüksek konseyi adı altında temsil edilmesi gerektiğini söyledi.

seyda ise al jazeera’ye,  pyd’nin kürt yüksek konseyi’nin adını kullanmaya çalıştığını ancak hiç bir kuralına uymadığını söyledi.
seyda, ensk’nın  kürt yüksek konseyinden henüz tam olarak çekilmediğini yalnızca katılımını askıya aldığını, bu konudaki kesin kararın, bu ayın sonunda yapılacak bir toplantıdan sonra alınacağını söyledi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;