Ortadoğu

Suriye'de geçici hükümet ertelendi

Muhaliflerin Kahire'de iki gün süren toplantısından bir sonuç çıkmayınca, karar 'Suriye'nin Dostları' toplantısına bırakıldı.

Konular: Suriye

Haberin Öne Çıkanları

SUK etkili oldu

El-Hatip Brüksel'de

Hague'den çağrı

AB'li bakanlar Suriye muhalefetini halkın tek meşru temsilcisi olarak tanımayı tartışıyor. [AFP]

KRONOLOJİ: SURİYE'DE İÇ SAVAŞ

suriyeli muhalifler, geçici hükümet kurmayı erteledi. mısır'ın başkenti kahire'de iki gün süren toplantıda bu konuyu tartışan muhalefetin çatı örgütü suriye muhalif ve devrimci güçler koalisyonu (smdk), kararı çarşamba günü fas'ın marakeş kentinde düzenlenecek 'suriye'nin dostları' toplantısı'na bıraktı. 

geçici hükümetin kurulmasının ertelenmesinde, smdk bünyesindeki gruplardan suriye ulusal konseyi'nin (suk) tavrı etkili oldu. suk geçici hükümetin suriye içinde güvenli bir mekana, maddi desteğe ve en önemlisi de uluslararası toplum tarafından tanınmaya ihtiyacı olduğunu savunuyor.
 
söz konusu hükümetin liderliği için ise şam rejiminden ayrılan eski başbakan riyad hicab’ın ismi geçiyordu.  
 
muhalifler silah istiyor
 
öte yandan, smdk başkanı ahmet muaz el hatip brüksel'de avrupa birliği dışişleri bakanları ile bir araya gelecek. görüşmenin ana gündem maddesi, muhalefetin suriye'nin tek temsilcisi olarak tanınması. suriyeli muhalifler böylece avrupa ülkelerinden silah yardımı almayı umuyor.
 
daha önce smdk'yı 'suriye halkının tek meşru temsilcisi' olarak tanıyan ab üyesi ülkelerden ingiltere’nin dışişleri bakanı william hague, diğer avrupa ülkelerinin de kendilerini izlemesini beklediğini söyledi. 
 
şu ana dek smdk'yı 'tek meşru temsilci' olarak tanımayan almanya’nın dışişleri bakanı guido westerwelle ise “smdk, suriye halkının meşru taleplerini temsil eden bir koalisyon. ab’nin de kendilerini bu şekilde tanımasını istiyoruz” dedi.. 
 
smdk’yı 'suriye halkının tek meşru temsilcisi' olarak tanıyan ilk ülke ise fransa olmuştu. 
 
brüksel'deki ab genel işler konseyi toplantısı ise iki gün sürecek. suriyeli muhaliflere silah sağlanması ile ilgili olarak, uygulanan yasağın yumuşatılmasının ab dışişleri bakanlarının gündeminde olduğu, özellikle ingiltere'nin bu konuda bastırdığı bildiriliyor.  
 
zırhlı araçlar ele geçirildi 
 
ab ile pazarlıklarını sürdürürken suriyeli muhalifler son günlerde cephede de askeri üslere düzenledikleri saldırılarda suriye ordusuna ait bazı zırhlı araç ve ağır silahları ele geçirdi. pazar günü halep’teki çatışmalarda, kentin dışında geniş bir alana yayılan şeyh süleyman askeri üssünün büyük bir bölümü muhaliflerin eline geçmişti.
 
suriye ordusunun başkent şam’ın dış mahallelerindeki operasyonları ise devam ediyor. ordu birlikleri birçok bölgede bulunan güçlerini şam'ın savunulması için başkentin dış mahallelerine kaydırdı.
 
mig savaş uçakları aralıksız muhaliflerin ele geçirdiği bölgeleri bombalıyor. son olarak pazartesi günü sabah saatlerinde maarat el numan, halep, deyr ez zor ve idlib’in bazı bölgeleri öçaklarca hedef alındı.
 
özellikle halep’in durumu çok kötü. şehir savaş uçaklarının aralıksız bombalaması sonucu harabeye dönmüş durumda. kentten kaçamayan siviller gıda, ilaç ve elektrikten yoksun yaşıyor. 
 
bu arada, muhaliflerin oluşturduğu özgür suriye ordusu’nun (öso) başkomutanı seçilen selim idris yaptığı ilk açıklamada, amaçlarının esed rejimini yıkarak kendisini ve ona yardım edenleri yargılamak olduğunu söyledi.
 
her kesime aynı mesafede olacaklarını vurglayan idris, bundan böyle suriye’de savaşan  muhaliflerin idaresinin ve lojistik desteğinin kendileri tarafından sağlanacağını belirtti. 
 
kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;