Suudi Arabistan

Suudi Arabistan’da silahlı çatışma

Ülkenin doğusunda Şii azınlığın sık sık protesto gösterisi düzenlediği Avamiye kentinde çıkan silahlı çatışmada ikisi polis dört kişi öldü.

Suudi Arabistan'ın doğusunda sık sık hükümet karşıtı protestolar düzenleniyor. [Reuters]

suudi arabistan içişleri bakanlığı sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre, avamiye’de polisin daha önce kent sakinleri ve polislerin üzerine ateş açan kişileri gözaltına almak istemesi sonucu çatışma çıktı.

çatışmada polis tarafından aranan ahmed faraj ve hüseyin madan’la birlikte iki polis hayatını kaybetti. ayrıca iki polis de yaralandı.

bakanlık olay yerinde iki silah, bir kurşun geçirmez yelek, suikast silahında kullanılan iki dürbün ve çok sayıda mühimmatın ele geçirildiğini duyurdu.

bakanlığın açıklamasına göre polisler kurallar çerçevesinde açılan ateşe karşılık verdi.

reuters haber ajansı’na göre, bölgedeki aktivistler karşılıklı çatışma iddialarını reddetti. aktivistler, polisin abisini aradıkları bir adamın evine girdiğini, çatışmaların bundan kaynaklandığını söylediler.

doğuda şiilere yönelik baskı artıyor

suudi arabistan’ın doğusundaki şii azınlık ayrımcılığa tabii tutuldukları gerekçesiyle sünni hükümet aleyhinde sık sık gösteri düzenliyor. suudi arabistan ise bölgedeki tansiyonun yükselmesinden iran'ı sorumlu tutuyor.

2011’de suudi arabistan’ın bahreyn’deki protestoları asker göndererek bastırmasının protesto edildiği günden bu yana bölgede en az 21 kişi öldürüldü.

2012’de suudi arabistan bölgedeki kargaşadan sorumlu oldukları gerekçesiyle ülkenin doğusunda 23 kişiyi gözaltına almıştı.

çarşamba günü ise bir mahkeme basra körfezi kıyısındaki katif şehrindeki protestolara katıldıkları gerekçesiyle yedi kişiye 6 ila 20 yıl arasında hapis cezası vermişti.

devlet haber ajansı’na göre bu yedi kişi ülkedeki krallığı hedef alan slogan atmanın yanı sıra molotof kokteyli bulundurmak, üretmek ve polise atmak suçlamasından mahkum edildi.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;