Sırbistan-Kosova ilişkileri

'Tadiç Kosova'ya giremeyecek'

Başbakan Yardımcısı Hayredin Kuçi, siyasi açıklama yapmamak şartıyla ülkeye giriş yapan Sırbistan Cumhurbaşkanı'nın sözünde durmadığını söyledi.

Konular: Balkanlar

Haberin Öne Çıkanları

Siyasi açıklama yaptı

Gerilim yaşandı

Gümrük kontrolü hala sorun

Sırbistan Cumhurbaşkanı Tadiç'in ülkeye gelişi protesto gösterilerine neden olmuştu. [Reuters]

kosova başbakan yardımcısı hayredin kuçi, hükümetin bundan böyle sırbistan cumhurbaşkanı boris tadiç'in kosova'ya girmesine izin vermeyeceğini açıkladı.

kuçi, noel dolayısıyla ortodoks sırpların dini törenlerine katılmak üzere kosova'ya gelen tadiç'in ziyareti sırasında verdiği sözü tutmamak ve siyasi açıklamalar yapmakla suçladı.
tadiç konuşmasında kosova'yı hiçbir zaman tanımayacaklarını belirtmiş "kosova, sırbistan toprağıdır" demişti.

kosova hükümeti, tadiç'e siyasi nitelikli açıklamalar yapmaması kaydıyla kosova'ya giriş izni vermişti.

Üç yıldır bağımsız

kosova, 17 şubat 2008'de sırbistan’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etmişti. ülkeyi şu anda, 193 bm üyesinin 83’ü tarafından tanıyor. kosova'nın kuzeyinde yaklaşık 60 bin etnik sırp yaşıyor. koalisyon güçlerinin 1999 yılında düzenlediği operasyonlar sonrasında, kosova'da halen beş bin kfor askeri ve avrupa birliği'nin 650 eulex polis kuvveti bulunuyor.

ziyaret ortamı germişti

noel ayinlerine katılmak üzere kosova'ya giden sırbistan cumhurbaşkanı boris tadiç, protestolarla karşılanmış, olaylar sırasında dört eylemci gözaltına alınmıştı.

kosova'yı tanımayan tadiç'in ziyaretini protesto eden eylemciler, visoki deçani manastırı'na giden yolu ulaşıma kapatmıştı. deçan ve ipek kentlerinde ise boris tadiç'e yönelik büyük protestolar düzenlenmişti.

deçan kentinde yüzlerce kişi, tadiç'ten önce gelen heyet otobüslerine saldırmış, meydana gelen arbedede yedi kişi tutuklanmıştı.

gümrük kontrolü sorunu

kosova’nın, 16 eylül’de sırbistan sınırındaki iki geçiş kapısının kontrolünü uluslararası güçlerden devralma girişimi, bölgede gerginlik yaratmıştı. planı protesto eden kosovalı sırp grupların kapılara giden yolları barikatlarla kesmesi nedeniyle, kosovalı gümrük görevlileri, sınıra helikopterlerle taşınmıştı. sırplar, bölgedeki barikatları hala kaldırmıyor.

sırbistan eski eyaleti kosova’nın kontrolünü arnavutlar ve sırplar arasında iki yıl süren savaşın ardından kuzey atlantik ittifakı örgütü (nato)’nun 1999’da yaptığı 78 günlük bombardıman sonucunda kaybetmişti.

kosova 2008’de sırbistan’dan tek taraflı bağımsızlığını ilan etmiş ancak sırbistan kosova’nın bağımsızlığını tanımamıştı.

kaynak: ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;