Sırbistan-Kosova ilişkileri

Tadiç'in ziyareti Kosova'yı gerdi

Sırbistan Cumhurbaşkanı'nın Ortodoks Noel'i sebebiyle Kosova'ya gelmesi büyük gerginliğin yaşanmasına neden oldu.

Konular: Balkanlar

Haberin Öne Çıkanları

Noel ayinleri için gitti

Tadiç karşıtları toplandı

4 eylemciye gözaltı

Noel kutlamalarında güvenlik, Kosova polisinin özel tim mensupları tarafından sağlanıyor. [Reuters]

Üç yıldır bağımsız

kosova, 17 şubat 2008'de sırbistan’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etmişti. ülkeyi şu anda, 193 bm üyesinin 83’ü tarafından tanıyor. kosova'nın kuzeyinde yaklaşık 60 bin etnik sırp yaşıyor. koalisyon güçlerinin 1999 yılında düzenlediği operasyonlar sonrasında, kosova'da halen beş bin kfor askeri ve avrupa birliği'nin 650 eulex polis kuvveti bulunuyor.

noel ayinlerine katılmak üzere kosova'ya giden sırbistan cumhurbaşkanı boris tadiç, protestolarla karşılandı.  olaylar sırasında dört eylemci gözaltına alındı.
 
kosova'yı tanımayan tadiç'in ziyaretini protesto eden eylemciler, visoki deçani manastırı'na giden yolu ulaşıma kapattı.
 
olaya müdahale eden kosova polis, sırp otobüsünün yoluna devam etmesini sağladı. deçan ve ipek kentlerinde ise boris tadiç'e yönelik büyük protestolar düzenlendi.
 
manastırın bulunduğu deçan kentinde yüzlerce kişi, tadiç'ten önce gelen heyet otobüslerine saldırdı.
 
eylemciler, otobüsün üzerine, kosovalı sivilleri katleden sırp ordusu ve milis güçlerine karşı kurulan eski kosova kurtuluş ordusu'nun adını yazdı.
 
meydana gelen arbedede grubun 13 üyesi yaralandı, 7 kişi tutuklandı.
 
boris tadiç ve eşliğindeki heyet protestolara rağmen manastırda düzenlenen törenlerin ilk bölümüne katıldı.
 
hükümet, siyasi nitelikte açıklama yapmamak koşuluyla sırbistan başkanı'nın kosova'ya girmesine izin verildiğini açıkladı.
 
tadiç, geçen yıl da deçan manastırı ve ipek patrikhanesi'ndeki noel kutlamalarına katılmıştı.
 
noel kutlamalarında güvenlik, kosova polisinin özel tim mensupları tarafından sağlanıyor. ülkedeki barış gücü birlikleri ise alarm durumunda.
 
'barikata dur' çağrısı yapmıştı
 
sırbistan cumhurbaşkanı tadiç kosova'nın kuzeyinde yaşayan sırplara barikat kurmayı durdurma çağrısı yapmıştı.
 
tadiç, çarşamba günü bosna hersek ziyareti sırasında, diyalog çağrısını yineledi. tadiç, ''sırp milli çıkarları barikatlarda değil, diyalog ve müzakerelerle savunuluyor'' demişti.
 
tadiç, kosova’nın kuzeyindeki sırpların liderlerinin bölgede yaşanan sırp eylemlerinin durması konusunda sorumluluk almaları gerektiğini savunmuştu.
 
kosova'nın kuzeyinde sırplar ve kosova uluslararası barış gücü (kfor) güçleri arasındaki gerginlik devam ediyor. sırplar, sınır kapılarına ulaşımı engellemek amacıyla yollara  barikatlar kuruyor.
 
kaynak: ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;