Suriye'de iç savaş

Tahran ile Suriye'yi konuşacak

BM-Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Lahdar Brahimi, İran ziyaretinde Tahran’dan, Esed rejimine barış görüşmelerine devam etmesi için baskı yapmasını isteyecek.

Brahimi İran’da Suriye krizinde gelinen son durum ve devam etmesi planlanan barış görüşmeleri hakkında temaslarda bulunacak. [Reuters]

brahimi, esed rejiminin en büyük destekçisi olan iran’da suriye krizini masaya yatıracak.

ziyaretin ilk gününde iran dışişleri bakanı cevad zarif ile görüşen brahimi’nin üç gün sürecek ziyaret kapsamında cumhurbaşkanı hasan ruhani ile de görüşmesi bekleniyor.

brahimi iran’da suriye krizinde gelinen son durum ve devam etmesi planlanan barış görüşmeleri hakkında temaslarda bulunacak.

özel temsilci, tahran’dan esed rejimine barış görüşmelerine devam etmesi için baskı yapmasını isteyecek.

suriye meselesiyle ilgili gündemdeki bir diğer konu ise birleşmiş milletler'in (bm) suriye’de yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili endişeleri olacak.

brahimi geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada suriye başkanlık seçimlerinin ülkede üç yıldır süren krizi bitirmeyi amaçlayan barış görüşmelerini baltalayacağını söyledi.

brahimi konuyla ilgili  “öyle sanıyorum ki seçimler yapılırsa muhalefet asla hükümetle barış müzakerelerine bir daha yanaşmayacaktır” dedi.

suriye'de yeni seçim yasası 13 mart perşembe günü parlamentoda kabul edilmişti. yeni seçim yasası birden fazla adayın katılımına imkan tanıyor.

bm'nin çağrısı

bm genel sekreteri ban ki-moon, 14 mart cuma günü yaptığı açıklamada iran’ın bölgenin önemli ülkelerinden biri olduğunu söyleyerek tahran’ın rusya ile birlikte rejimi barış görüşmelerine daha yapıcı bir vizyonla katılması için teşvik etmesi gerektiğini söylemişti.

batılı ülkeler ve suriye muhalefeti, iran’ın suriye’de geçiş yönetimi kurulması yönündeki kararı kabul etmesini istiyor.

tahran yönetimi ise, ülkenin kaderinin seçimlerle belirlenmesini istiyor ve geçici yönetim fikrine karşı çıkıyor.

iran, suriye’de iç savaşın başladığı günden bu yana esed rejimine yoğun maddi ve askeri destek veriyor.

kaynak: al jazeera ve afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;